Zdravlje

Zdravlje

Epiduralna pri porodu: Kada se ne primjenjuje i koje su najčešće nuspojave

Bol se definira kao “neugodno osjetilno i emotivno iskustvo povezano sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva, ili opisano u uvjetima takvog oštećenja.” (International Association for the Study of Pain)

Bol je subjektivno iskustvo i popratna pojava brojnih bolesti i stanja, jedna je od vitalnih funkcija (znakova) koja upućuje na mogućnost i jačinu ozljede a oboljelu osobu čini nesposobnom za svakodnevni život

Bol u porodu je akutna nociceptivna bol

To znači da je bol uzrokovana podražajem nociceptora (osjetilnih tjelešaca koje registriraju na bolni podražaj). To također znači da je takva bol može efikasno ublažiti jer je mehanizam prijenosa i doživljaja bola relativno jednostavan i postoje efikasni načini za ublažavanje bolova. Nasuprot tome postoje bolovi koje nazivamo kronični, neuropatski, a koji se susreću u nekim drugim stanjima i koje je teško ublažavati.

Uzrok bolova u porodu su kontrakcije maternice u prvom dijelu poroda, a u drugom rastezanje porođajnog kanala (cerviksa). Osjetilna tjelešca koja registriraju te podražaje prenose se živčanim nitima koja ulaze u donji dio kralješničke moždine (torakolumbalni i sakralni) i dalje se prenose do mozga koji te impulse procesuira i tumači ih kao bol.

Mozak doživljava bol različito, ovisi o razini straha i anksioznosti, dobi, rasi i sl. Također postoji i „fiziološki“ odgovor na bol; dolazi do lučenja stresnih hormona tzv. simpatičkog živčanog sistema (kortikotropin, kortizol, norepinedrin, epinefrin) koji ugrožavaju porod (produžuju porod, smanjuju krvni protok kroz posteljicu, povećava se krvni tlak, rodilja ubrzano diše i sl.)  Stoga je analgezija u porodu svrhovita.

12 važnih činjenica o hormonskoj kontracepciji

Načini analgezije u porodu

Danas se koriste: intravenski opioidi, udisanje dušikovog oksida, hipnoza, akupunktura, hidroterapija, transkutana nervna stimulacija, epiduralna analgezija. Od svih navedenih načina epiduralna analgezija je najefikasnija metoda i „zlatni je standard“ u rodilištu.

Epiduralna analgezija

Epiduralna analgezija ima dugu povijest. Prvi pokušaji analgezije rodilja datiraju od 1900. god. (Oscar Kreis – kokain). Tijekom vremena usavršavala se tehnika, stvoreni su sigurni lijekovi, tako da je danas epiduralna analgezija prvi izbor analgezije za rodilje.

Izvođenje epiduralne analgezije

Obično se značajni bolovi rodilje jave kad je cervikalno ušće 3-4 cm. To je i uobičajeno vrijeme za uvođenje epiduralne analgezije. Rodilja sjedi ili leži na boku. Prvo se u donji dio leđa da lokalni anestetik da umrtvi mjesto punkcije. Nakon nekoliko minuta postavljamo tanki kateter kroz epiduralnu iglu u željeni prostor kralješnice.

Sam postupak je bezbolan i traje nekoliko minuta. Nakon toga se kroz kateter uštrcava lokalni anestetik. Anestetik se daje svaka 1-2 sata, ili se može koristiti pumpa s kontinuiranim davanjem anestetika. U prvoj fazi poroda dok cervikalni kanal ne bude sasvim otvoren, moguće je postići stanje da rodilja i ne osjeća trudove i bolove, ali u fazi samog poroda žena treba osjetiti trudove (ne i bolove) da bi sama završila porod.

Kad se epiduralna analgezija ne primjenjuje:

 • kad rodilja to odbije
 • kod poremećenog zgrušavanja krvi
 • rascjepa kralješnice (spina bifida)
 • (deformacije kralješnice, prethodne operacije kralješnice; relativne kontraindikacije)

Naučite sami pročitati što piše na nalazu Papa testa

Kontroverze spram epiduralne analgezije

Skorašnje studije na velikom broju rodilja pokazale su slijedeće:

 • incidencija carskog reza i instrumentalnog poroda (vakum) nije povezan s epiduralnom analgezijom
 • epiduralna analgezija produžuje trajanje poroda u prosjeku od 1 h
 • epiduralna analgezija se može dati rano u porodu čim se jave bolovi.
 • uz uobičajenu dozu anestetika, epiduralna analgezija ne utječe na fetalni CTG
 • epiduralna analgezija na utječe na dojenje

Nuspojave (komplikacije) epiduralne analgezije

 • neuspjeh (do 15%)
 • prolazni pad krvnog tlaka (do 10%)
 • svrbež (do 30%)
 • problemi s mokrenjem (retencija) do 80% (za vrijeme trajanja epiduralne analgezije)

Zaključak

Pažljivim davanjem anestetika postižemo selektivnu senzornu analgeziju (uz očuvanu motoričku snagu) te je rodilja sama sposobna za izgon. Epiduralna analgezija ne uzrokuje porast broja carskog reza ni instrumentalnog poroda i može se primijeniti u najvećem dijelu prvog i drugog porođajnog doba.

Autor: Željko Ivanec, dr. med., specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo