Zdravlje

Zdravlje

Evo koliko vremena mlade osobe trebaju raditi na postizanju trudnoće

Foto: Shutterstock

U našoj rubrici Halo, Doktore! zabrinuta čitateljica traži pomoć liječnika jer ona i partner rade na začeću više od šest mjeseci. Koliko je vremena potrebno pokušavati trudnoću? Odgovara liječnica Jadranka Belan Žuklić, specijalist ginekologije i porodništva

Pitanje čitateljice:

Imam 22 god. U dvije mi je godine četiri ginekologa na ultrazvučnom pregledu reklo kako ne mogu vidjeti desni jajnik. Sa 7-8 godina sam operirala slijepo crijevo. Godinama imam užasno bolne menstruacije, sa izrazitim bolovima u desnom djelu. Desni jajnik me toliko boli da se teško ispraviti. Prilikom odnosa također nije nekad ugodno, jer imam osjećaj da mi nešto udara u tu desnu stranu. Radimo na bebi vise od pola godine ali ne ide. Pretpostavka je kako se vjerovatno uslijed te operacije slijepog crijeva jajnik zalijepio na trbušnu stjenku. Je li to otežava mogućnost začeća? 

Odgovor liječnika: 

Poštovana, slijepo crijevo je anatomski vrlo blizu desnom jajniku te je moguće da je i jajnik bio zahvaćen upalom. Bolovi mogu biti posljedica priraslica koje se mogu javiti i kao posljedica upale i same operacije. Kod vrlo mladih osoba kao što ste vi, treba pokušavati trudnoću barem 1.5 do 2 godine. To podrazumijeva redovite spolne odnose u vrijeme plodnih dana. Potrebno je više podataka da bi se moglo reći u čemu je problem. Desni jajnik se može pokušati prikazati uz pomoć 3D ultrazvuka, kao i  građu maternice. Također je potrebno napraviti briseve vrata maternice da se isključi prisutnost bakterija koje mogu izazvati upale u području jajnika i jajovoda i uzrokovati bol.

Čitateljica iskreno: suprugova ovisnost o kocki i alkoholu uništila mi je zdravlje

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo