Zdravlje

Zdravlje

‘Francuski’ carski rez u Hrvatsku je doveo dr. sc. Ozren Grgić: Bez otvaranja trbuha, nema katetera i bol je manja

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nova metoda operacije U KBC-u ‘Sestre milosrdnice’ porođaj ‘francuskim’ carskim rezom uz koji nema katetera, bol je manja i oporavak brži

Izvana se odljušti mokraćni mjehur sa stijenke maternice, koju se otvori u dijelu gdje je dijete, a da se uopće ne uđe u trbušnu šupljinu. Nema katetera u mokraćnom mjehuru, crijeva normalno funkcioniraju poslije porođaja bez mučnine i povraćanja te je bol mnogo manja…, tako ukratko izgleda princip francuskog carskog reza koji je u Hrvatsku doveo dr. sc. Ozren Grgić, porodničar iz KBC-a “Sestre milosrdnice”.

Doula Dora Kolačko: Moj je cilj da žene u rodilište uđu i iz njega izađu kao kraljice

Brz oporavak žene

Ta je zagrebačka bolnica trenutačno jedina u nas gdje žene imaju mogućnost poroditi se na ovakav način, carski rez koji je osmišljen u Francuskoj. Oporavak žene je izrazito brz nakon porođaja! Njih praktički 80% sposobno je odmah prvi dan, a 90% drugi dan ići kući, govori dr. Grgić, koji se zajedno s dr. Marijom Čukeljom educirao u tri klinike u Parizu te jednoj u Versaillesu.

Kako kaže, u ovom pristupu rez ovojnice ravnog trbušnog mišića ide u smjeru vezivnih vlakana, a ne poprečno, kao što je to u „klasičnom“ carskom rezu, i to uvelike smanjuje bol nakon operacije.

Ovojnica mišića otvara se u smjeru vezivnih vlakana i zato je manji osjet boli. Kod „klasičnog“ carskog ona se otvara poprečno te se nakon toga ulazi u trbušnu šupljinu. Maternica se svojim donjim dijelom, gdje se i otvara da se porodi dijete, nalazi izvan trbušne šupljine te je ovaj pristup puno poštedniji. U ovom pristupu odljuštimo mokraćni mjehur sa stijenke maternice te porodimo dijete a da i ne moramo ući u trbušnu šupljinu kao što je u slučaju „klasičnog“ carskog, objašnjava dr. Grgić, koji je u Vinogradskoj već napravio nekoliko desetaka porođaja ovom metodom.

Porođaj se obavlja u spinalnoj ili epiduralnij anetseziji koja se u francuskim bolnicama, gdje se ovakva vrsta carskog reza koristi gotovo već 20 godina, daje u puno nižoj dozi nego kod nas. Tamo žene stoga, kako će opisati dr. Grgić, poslije poroda odmah ustanu i na svojim nogama odu iz operacijske sale.

Razlike u metodi

Kod „klasičnog“ carskog reza to je nemoguće, pacijentice nakon carskog reza dobivaju jake analgetike, ne smiju ništa jesti 24 sata i tek potom se uz pomoć medicinskog osoblja postavljaju na noge. Nakon ovakvog carskog reza rodilja se čim joj se vrati osjet u nogama nakon anestezije može ustati iz kreveta, hodati, jesi i piti, odlaziti na tolet i otuširati se na isti način kao što mogu žene koje su rodile vaginalno. Stoga ne čudi kad se sve to eliminira ovom francuskom metodom da tamo na porod dolaze žene iz niza zemalja.

Druga razika u ove dvije metode je i u načinu šivanja stijenke maternice nakon porođaja. Stijenka maternice se ne šiva ravnom već kružnom tehnikom te se na takav način postiže kvalitetniji i deblji ožiljak, a samim time je i manja vjerojatnost njegove rupture u sljedećoj trudnoći i porođaju.

“Razlika u ove dvije metode postoji u brzini porođaja djeteta koje je kod ove metode nešto dulje i može trajati do 4 minute. Mi smo tradicionalno naviknuti da kod carskog reza dijete mora biti porođeno odmah, a zaboravljamo da je u svakom vaginalnom porođaju, porod djeteta dugačak i da traje i do 3 sata. Kod ovog carskog to tako ne ide, ne može se bebu izvući van u jednom aktu. U francuskom carskom rezu napravi se otvor tako da beba sama sebi napravi put, a sama rodilja pritom aktivno sudjeluje u porođaju svojeg djeteta. Tijekom samog porođaja buduća mama puše u malenu cjevčicu i pri tome kontrahira trbušne mišiće te na taj način pomaže porodničaru i samome porođaju. Uostalom, tako se trauma svodi na najmanju moguću mjeru jer i vaginalni porod koji traje satima služi zato da se beba pripremi za život izvan maternice. Dijete koje nije ugroženo i koje se ne mora odmah poroditi ničim nije ugroženo ovakvim pristupom, pojašnjava dr. Grgić.”

Francuska verzija carskog reza ne traje vremenski duže od klasičnog carskog reza, potrebno je manje potrošnog materijala, nema umetanja katetera u mokraćni mjehur rodilje što pak isključuje još jednu učestalu nuspojavu nakon „klasičnog“ carskog reza – uroinfekciju. Poslije poroda u bolnici se ostaje tri dana ponajviše, kako će reći ovaj liječnik, zbog bebe koja treba proći uobičajene preglede, cijepljenja i ostalo po rođenju, a ne zbog stanja majke. Inače, u nekim našim bolnicama nakon klasičnog carskog reza zahtijeva se hospitalizacija od čak tjedan dana…

Treba li dojiti dijete starije od 3 godine? Razbijamo najčešće mitove o dojenju

Ivana Rimac Lesički/Večernji list

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo