Gestacijski dijabetes u trudnoći - kako se prevenira i liječi? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Gestacijski dijabetes u trudnoći – kako se prevenira i liječi?

Dijabetes je deveti vodeći uzrok smrtnosti žena u svijetu, uzrokujući 2.1 milijuna smrti na godinu

U svijetu danas preko 199 milijuna žena živi s dijabetesom, pretpostavka je da će se ta brojka do 2040. godine povećati na 313 milijuna.

Kada se šećerna bolest prvi puta javlja u trudnoći govorimo o gestacijskom dijabetesu ili trudničkoj šećernoj bolesti, a inzulinska rezistencija glavni je uzrok njegove pojave. Trudnoća je sama po sebi tzv. dijabetogeno stanje, sa progesivnim povećanjem otpornosti na inzulin i intolerancije na glukozu koja postaje sve izraženija u trećem trimestru.

Zbog navedenih statistićkih podataka ove se godine povodom Dana dijabetesa sva pažnja posvećuje ženama pa je tako i u Zagrebu održano predavanje u organizaciji Zagrebačkog dijabetičkog društva „Život žene s dijabetesom“

“Naglasak je bio na zdravstvenim problemima s kojima se susreću žene oboljele od šećerne bolesti tipa 1 tijekom života, prolazeći kroz pubertet i hormonalne oscilacije koje utječu na regulaciju glukoze u krvi, naročito prije i tijekom menstrualnog ciklusa, zatim tijekom trudnoće, poroda i dojenja. Menopauza, hormonalne promjene te psihičko i fizičko zdravlje podjednako pogađaju žene s tipom 1 i tipom 2 šećerne bolesti a imaju utjecaj na kontrolu glukoze ali i pojavu osteoporoze.” izjavila je je mr. sc. Manje Prašek, dr.med., predsjednice Zagrebačkog dijabetičkog društva te pojasnila kako osim šećerne bolesti u žena se češće javljaju i ostale endokrinološke bolesti u kojih su prisutna protutjela na hormonalnu aktivnost ostalih endokrinih žljezda, pa se tako češće javlja i bolest štitnjače, nadbubrežne žljezde ili policistična bolest jajnika, a i neke druge. S druge strane i one žene koje same ne boluju, a skrbe o svojim najbližnijima koji boluju od šećerne bolesti (dijete, roditelj, brat, suprug, prijatelj) igraju veliku ulogu u očuvanju zdravlja i prevenciji komplikacija kroz osnovne oblike liječenja (pravilna prehrana, poticanje na tjelesnu aktivnost, kontrola redovne terapije, pomoć u akutnim ali i kriznim stanjima te psihološka i emotivna podrška). Iz svih tih razloga žena i kao bolesnica ali i kao ona koja skrbi o oboljelom ima veliku ulogu u liječenju šećerne bolesti, njenoj prevenciji i očuvanju zdravlja populacije pa je potrebno omogućiti joj edukaciju, dostupnost liječenju i primjeni novih tehnologija te dati podršku i osnažiti je u njenim pozitivnim nastojanjima.

Posljedice gestacijskog dijabetesa

“Posljedice nereguliranog gestacijskog dijabetesa su velike bebe (makrosomija), hipoglikemija i hiperinzulinemija djeteta, potreba za carskim rezom, povreda porođajnog kanala, distorzija i povreda ramenog zgloba tijekom poroda, nakupljanje tekućine u majke, porast krvnog tlaka i potreba za prijevremenim porodom.” pojasnila je mr. sc. Manje Prašek, dr.med., predsjednice Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Liječnica napominje kako je u u 1 od 7 trudnoća prisutan gestacijski dijabetes, a IDF (Međunarodna Dijabetička Federacija) je potvrdila da je 20.9 milijuna, odnosno 16.2% od ukupno živorođene djece, rođeno od majki koje su u vrijeme trudnoće bile pod nekim utjecajem hiperglikemije (povišene razine šećera u krvi).

“Otprilike pola žena koje su imale gestacijski dijabetes u trudnoći, razvit će dijabetes tipa 2 unutar 5 do 10 godina nakon poroda, pola slučajeva hiperglikemije u trudnoći događaju se kod žena ispod 30 godina života, većina slučajeva hiperglikemije u trudnoći događa se u zemljama s niskim dohotkom, gdje je pristup osnovnim potrebama žena često ograničen.” dodaje liječnica. Gestacijski dijabetes traje tijekom trudnoće, a stanje se u njavećeg broja trudnica normalizira nakon poroda. Često se ispoljuje i u slijedećim trudnoćama.

Kako se prevenira i liječi?

“Važno je tijekom cijele trudnoće paziti da prehrana bude zdrava i uravnotežena, smanjiti unos masti i koncentriranih ugljikohidrata i šećere a uzimati više hrane bogate vlaknima (povrće i voće). Izbjegavati pušenje i alkohol. Potrebna je i dalje redovna tjelesna aktivnost, ako ne postoji ginekološki razlog za pojačanim mirovanjem. Poželjno je od 12-tog tjedna na tjelesnoj težini dobivati 400gr tjedno, što ukupno znači 12 kg tijekom cijele trudnoće. Redovne kontrole ginekologa endokrinologa su neophodne.” napominje dr. Prašekte zaključuje kako je izuzetno važno da žena nakon poroda i dalje pazi na prehranu, nastoji postići i održati poželjnu (standardnu) tjelesnu težinu i bude fizički aktivna. Time će utjecati na smanjenu mogućnost pojave tipa 2 šećerne bolesti, koji se može pojaviti u čak 50% žena s anamnezom gestacijskog dijabetesa ako se ne pridržavaju navedenih uputa.

Činjenice o gestacijskom dijabetesu

  • U svijetu trenutno preko 199 milijuna žena živi s dijabetesom. Pretpostavke su da će se ta brojka do 2040. godine povećati na 313 milijuna,
  • svaka druga od pet žena s dijabetesom, reproduktivne dobi, čini preko 60 milijuna žena diljem svijeta,
  • dijabetes je deveti vodeći uzrok smrtnosti žena u svijetu, uzrokujući 2.1 milijuna smrti na godinu,
  • žene s tipom 2 dijabetesa su 10 puta sklonije obolijevanju od kardiovaskularnih bolesti od zdravih žena,
  • žene s tipom 1 dijabetesa imaju povećani rizik od ranog pobačaja ili rođenja djeteta s malformacijama.

Autor: Ana Abrahamsberg, Večernji list

Foto: Shutterstock

Foto: Zagrebacko dijabeticko drustvo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo