Zdravlje

Zdravlje

I na miris vagine utječu namirnice koje jedete!

Shutterstock

Kako ono što jedete utječe na vašu vaginu… I na njen miris!

Kod zdrave vagine je pH vrijednost kisela, što je štiti od pojave raznih infekcija i održava vlažnost, ali se tijekom ciklusa vrijednosti također mijenjaju. Osim prirodnih faktora, prirodnu ravnotežu u vagini možete i sami poremetiti.

Hrana koju jedete može biti jedan od faktora pormećene ravnoteže u vagini, što pak može utjecati i na njen miris (pa i okus), smatra dr. Mary Rosser, ginekolog iz Medicinskog centra u New Yorku te dodaje kako pojedini začini, luk, češnjak, crveno meso, mlijeko, šparoge, brokule i alkohol može poremetiti njezinu prirodnu ravnotežu.

Istraživanje: Ako iz prehrane izbacite gluten, više ćete se seksati!

Voće i voćni sokovi su uvijek dobar odabir, ali što god jeli, posljedice će biti prisutne samo nekoliko dana.

Ako želite paziti na prehranu kako ne biste poremetili ravnotežu vagine, dr. Rosser preporučuje puno voća i povrća, cjelovite žitarice te puno vode. Ako volite jogurt, možete si ga priuštiti: ” Jogurt koji sadrži probiotike može biti od pomoći u održavanju optimalne kiselosti vagine”.

Vaginalni vjetar? Zanimljive činjenice o vagini koje možda niste znali

Za kraj savjetuje damama kako bi trebale izbaciti slatke proizvode iz prehrane jer povišen šećer u krvi može stvoriti plodno tlo za gljivične infekcije.

A.A.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo