Zdravlje

Zdravlje

Inkontinencija – naučite kako si pomoći

Shutterstock

Kašljete uz stisnuta koljena? Smijete se suzdržano i izbjegavate fizički napor? Inkontinencija može narušiti svakodnevni život osobe – na psihičkom, intimnom i profesionalnom planu.

Podatci su poražavajući – inkontinencija u svijetu pogađa oko 65 milijuna žena, a u Hrvatskoj svaku četvrtu u aktivnoj dobi, između 35. i 45. godine i česta je pojava nakon poroda.  

Inkontinencija je nevoljno otjecanje mokraće, a zbog fizičkih simptoma poput oslabljenog mjehura i nekontroliranog curenja, inkontinencija prouzrokuje zabrinutost, osjećaj srama pa čak i socijalnu izoliranost te osoba rijetko želi o svom problemu govoriti. Iako stručnjaci naglašavaju kako bi se ova tegoba trebala na vrijeme otkriti kako bi se odgovarajuće liječila i kontrolirala, većina žena ne želi ili ne zna kako potražiti pomoć, a kada ju potraži, to obično biva prekasno. 

Inkontinencija se može javljati u rasponu od blage do teške, a danas postoje mnoge opcije liječenja, ali za uspjeh bilo koje metode je važno strpljenje i upornost žene te mijenjanje životnih navika – smanjenje tjelesne težine, vježbanje, izbjegavanje gaziranih napitaka i kofeina i slično. 

Mnogim ženama je najneugodnija posljedica inkontinencije otjecanje mokraće bez kontrole i neugodan miris. Danas, na sreću, postoji cijeli niz higijenskih pomagala koji će umanjiti osjećaj vlažnosti i zaustaviti širenje neugodnih mirisa. 

Seni lady je proizvod za laganu inkontinenciju kod žena koji će upiti mokraću i spriječiti neugodan miris, a prema riječima korisnica diskretni su i ne sputavaju pri hodanju i obavljanju dnevnih zadataka.

Sadržaj omogućio Bauerfeind

Ordinacija.hr 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo