Zdravlje

Zdravlje

Je li spirala najbolji oblik kontracepcije?

Spirala (IUD- intauterine device) je najdjelotvornija metoda kontracepcije. Njezina uspješnost ovisi o pravilnom postavljanju. Zbog visoke učinkovitosti, malog broja komplikacija i prihvatljive cijene, spirala je izvrstan izbor kontracepcije.

Što je potrebno učiniti prije ugradnje spirale?

Spirala se preporučuje postaviti tijekom ili neposredno nakon menstruacije. Prethodno je potrebno učiniti ginekološki i ultrazvučni pregled, Papa test, uzeti anamnestičke podatke i po potrebi učiniti cervikalne briseve (ukoliko postoje znakovi infekcije ili je žena u većem riziku za spolno prenosive bolesti).

Postavljanje se izvodi u aseptičnim uvjetima (korištenje sterilnih instrumenata, rukavica i IUD sustava, te dezinfekcija vrata maternice). Današnje spirale su T oblika što odgovara obliku šupljine maternice. Svaka spirala ima niti koje ostaju u vaginalnom dijelu vrata maternice i služe za kontrolu postojanja spirale, te za njezino uklanjanje. Prva kontrola nakon umetanja preporučuje se za 3-6 tjedana. Trajnost spirale je 5 godina, nakon čega se u istom aktu može izvršiti uklanjanje stare i postavljanje nove spirale.

Koriste se dvije vrste spirala:

  • “klasična” bakrena ( Cu-IUD) 
  • hormonska (LNG-IUD, tj. Mirena).

Kako spirala sprečava trudnoću?

Cu-IUD sprečava trudnoću tako što izaziva upalne promjene sluznice maternice čime se onemogućuje implantacija, pojačano luči cervikalnu sluz što je prirodna barijera spermijima pri prolazu u više dijelove ginekološkog sustava, te smanjuje njihovu pokretljivost.

Kome je spirala namijenjena?

Cu-IUD je namijenjena ženama koje su rodile i onima koje nisu, onima koje imaju kontraindikaciju za estrogensku terapiju ( u anamnezi tromboflebitis, migrenu i sl), ženama koje doje, a može se koristiti i kao hitna postkoitalna kontracepcija ( do petog dana od nezaštićenog spolnog odnosa).

Kontraindikacije za primjenu Cu-IUD su trudnoća, akutna upalna bolest zdjelice ili vrijeme manje od 3 mjeseca od preboljele infekcije, karcinom vrata maternice ili endometrija, anomalije maternice, nerazjašnjena vaginalna krvarenja, te alergija na bakar.

Nakon postavljanja Cu-IUD kod žena se može javiti pojačano menstrualno krvarenje, kao i intermenstualno krvarenje, te popratni bolovi. U tim slučajevima mogu se koristiti analgetici (npr . Ibuprofen). U najvećem broju slučajeva te nuspojave se kroz vrijeme smire, a ako i dalje perzistiraju i žena više nije sklona spirali, ona se odstranjuje. To je i najčešći razlog za uklanjanje spirale u 1. godini korištenja kod 5-10 % žena. Inače je za Cu-IUD je karakteristično da menstruacije budu dugotrajnije i obilnije nego bez nje.

Rjeđe komplikacije su perforacija maternice, trudnoća i PID (pelvic inflammatory disease, zdjelična upalna bolest). Perforacija se događa rijetko, pri umetanju, rjeđe pri uklanjanju sustava. Trudnoća se može dogoditi u 0,5-5% slučajeva u dvije godine, s tim da je veća vjerojatnost vanmaternične nego unutarmaternične trudnoće. PID je najčešći u prvim mjesecima nakon umetanja i zahtjeva antibiotsko liječenje, te često i uklanjanje spirale.

Posljedice PID-a su smanjena plodnost i povećani rizik za vanmaterničnu trudnoću. Stoga se svaka žena mora informirati o tome da spirala povećava rizik za PID ukoliko su izložene spolno prenosivim bolestima. To se posebno odnosi na mlađe žene i one koje nisu rodile koji su u većem riziku od spolno prenosivih bolest. Stoga IUD ne bi trebala biti metoda prvog izbora za nerotkinje. Rijetko se dogodi i spontana ekspulzija spirale, koju žena ne mora niti primijetiti. LNG-IUD ima šire područje primjene.

Hormonska spirala (LNG-IUD, tj. Mirena)

LNG –IUD je spirala koja kontinuirano otpušta hormon levonorgesterel, koji lokalno djeluje na sluznicu maternice, stanjuje ju i posljedično su menstruacije manje obilne i traju manji broj dana, a u nekih korisnica menstruacije nema. Zbog smanjenja gubitka menstrualne krvi, što je njezina prednost pred Cu-IUD, svoju primjenu nalazi u liječenju određenih ginekoloških stanja, kao što su nepravilna i dugotrajna krvarenja, miomi, adenomioza, neke hiperplazije endometrija.Može se koristiti i u perimenopauzi kao dio hormonske nadomjesne terapije.

Kao kontraceptiv je vrlo je pouzdana; postotak trudnoća u žena koje se koriste ovom spiralom godinu dana iznosi 0,2%. Njezin kontraceptivni učinak proizlazi iz stvaranja guste cervikalne sluzi što sprečava prolaz spermija, u 25% žena uzrokuje anovulaciju, inhibira normalnu pokretljivost spermija unutar maternice i jajovoda, smanjuje pokretljivost jajovoda koji ne mogu prihvatiti jajašce oslobođeno iz jajnika.

Smanjuje ili uklanja dismenoreju (bolnu menstruaciju). Kontraindikacije i moguće komplikacije su jednake kao kod Cu-IUD.

Pročitajte što je prirodna kontracepcija i kako se provodi.

Foto:Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo