Zdravlje

Zdravlje

Je li trudnoća nakon 40. dobra odluka? Liječnica upozorava na najčešće probleme

Sve se više žena na trudnoću odlučuje nakon što napune 40, ali i 50 godina. Radi li se o dobroj odluci, pojašnjava liječnica.

Iako su i tehnologija i medicina napredovale, prirodan proces starenja organizma ne možemo zaustaviti. Možemo lako zaključiti kako i jajnici i plodnost jednako tako prolaze kroz promjene. 

Većina će se žena ipak zapitati koliko dugo se može odgađati trudnoća, a mnoge će shvatiti upravo kada se bliži četrdeseti rođendan da je možda i krajnje vrijeme da nešto poduzmu ako žele postati majke. Čini se da je najčešći odgovor zašto se odgađa majčinstvo upravo briga o financijama, nastavak školovanja, napredak u karijeri ali i potraga za savršenim partnerom i stabilnom vezom. 

Mislim da je glavni razlog odgađanja majčinstva pritisak u društvu da se moramo ostvariti prije majčinstva i financijski i stambeno i u karijeri. Dosta često nam dolaze žene koje imaju 40 ili više godina sa željom da postanu majke. Žene od 50 godina se javljaju ali ipak puno rjeđe od žena koje imaju 40.”, navodi sugovornica dr. med. Martina Bračun, spec. ginekologije i opstetricije te subspecijalist humane reprodukcije u poliklinici BetaPlus te dodaje kako su šanse tada za trudnoću prilično male, oko 10 do najviše 20 posto. 

“Mi sa svojim postupcima možemo uvećati tu šansu ako su nalazi zadovoljavajući za postupak medicinski potpomognute oplodnje”, dodaje liječnica. 

Ako žena ima 50 godina, šansa za trudnoću s vlastitom janom stanicom je minimalna, ističe ginekologinja, pa čak i uz postupke medicinske potpomognute oplodnje. Pa tako i donacijski programi imaju gornje granice – kod nekih je to 49 godina. 

“Mislim da je to ispravno jer treba prvo misliti na dijete i ne biti sebičan i misliti samo na sebe”, dodaje dr. Bračun. 

Plodnost žene: Može li se produljiti i procijeniti kolika je preostala rezerva jajnika?

Koje se problemi mogu javiti u kasnoj trudnoći i ima li ona svojih prednosti? 

Činjenica je da s godinama života rastu i sve moguće komplikacija u trudnoći, češći su prijevremeni porodi, komplikacije u smislu povišenog tlaka u trudnoći, šećerne bolesti, kromosomske greške…

“Starije žene su zrelije žene i iz tog aspekta su psihološki spremnije na majčinstvo i smatram da je to jedina prednost majčinstva iza 40.”, navodi liječnica. 

Koliko pomaže medicinski potpomognuta oplodnja? 

Potvrdila je i da mlade žene sigurno imaju veče šanse ostati trudne uz postupak medicinski potpomognute oplodnje jer imaju kvalitetnije jajne stanice.

“Potpomognuta medicinska oplodnja kod žena iznad 40 godina može podići podići šansu za trudnoću zato što ćemo u jednom ciklusu iskoristiti maksimum jajnih stanica, dok će prirodno ovulirati samo jedna – mi ćemo oploditi više njih. To je moguće uz pomoć hormona kojima stimuliramo jajnike na sazrijevanje više jajnih stanica a to je opet moguće samo ako žena ima očuvanu zalihu – što neke žene iznad 40 godina nemaju pa im ne možemo povećati šansu.”, zaključila je dr. Bračun. 

12 važnih činjenica o hormonskoj kontracepciji

Više o problemima i prednostima kasne trudnoće liječnica govori u videu, a otkriva i kolike su šanse da će doći do trudnoće prirodnim putem kod žena koje imaju 40 i više godina. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo