Zdravlje

Zdravlje

Jedan spontani pobačaj ne utječe na trenutnu trudnoću, ali stres to čini

Shutterstock

U našoj rubrici Halo, Doktore! liječnici svakodnevno odgovaraju na vaša pitanja. Matilda Mladinić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, odgovara čitateljici na pitanje vezano za trudnoću

Pitanje čitatelja: Imam 28 godina, teška sam 73 kg i visoka 170 cm. U srpnju 2017. godine imala sam spontani pobačaj u ranoj fazi trudnoće – oko 6. tjedna. Pila sam terapiju Duphaston, ali nisam uspjela sačuvati. Sve je otišlo i očistilo se prirodno. Nisam išla na kiretažu. Imam dijagnozu autoimune upale štitnjače i u listopadu 2017. počela sam piti terapiju Euthyroxa 25. Sada sam napravila test koji je pozitivan na trudnoću i kasni mi menstruacija, a doktor je dogovorio pregled UZV za 2 tjedna. Ponovno pijem Duphaston. Zanima me trebam li ići na čuvanje trudnoće? Je li moja trudnoća rizična s obzirom na ishod prethodne? Kako se trebam ponašati što se tiče tjelesne aktivnosti i napora? Radim u osnovnoj školi. Perfekcionist sam u svome poslu i puno se trudim. Nosim posao doma i često sam pod stresom, nekad nepotrebnim. Jer sama imam visoka očekivanja od sebe. Iako se pokušavam i uspijevam sve više smiriti, strah me da mi opet trudnoća ne krene na krivo, ali ne znam imam li pravo otvoriti bolovanje? Hvala na odgovoru. 

Odgovara: Matilda Mladinić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Jedan spontani pobačaj ne nosi dodatna opterećenja za trenutnu trudnoću. Ne znamo u čemu je tada bio problem- je li plod bio uopće kromosomski uredan .  Više vam škodi nepotrebno živciranje, i kao posljedica potencijalan problem sa štitnjačom. Odmah napravite novi nalaz TSH te dogovorite s endokrinologom strategiju i ponašanje za vrijeme ove trudnoće Duphaston, ako nemate sukrvice, ili hematom ( a to ne znamo jer nije napravljen UZV_ a i prerano je ) nije ni neophodan-više djeluje možda na Vašu psihu-da se osjećate sigurnijom. Ako ste anksiozni, i mislite da Vam je odlazak na posao prevelik stres- otvorite bolovanje u dogovoru s ili svojim obiteljskim liječnikom ili ginekologom kod kojeg ste preko HZZO upisani. Trudnoća nije bolest, a svi smo mi pod “stresom” i radimo odgovorne poslove. Vi ćete odlučiti kako se postaviti prema sadašnjoj trudnoći.
Živite i imajte tjelesne aktivnosti kao i do sada, umjerena tjelesna aktivnost je uvijek poželjna, ako, kako sam spomenula, nema krvarenja.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo