Jesu li normalne pojačane probavne smetnje tijekom mjesečnice? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Jesu li normalne pojačane probavne smetnje tijekom mjesečnice?

Pojava probavnih problema na početku mjesečnice povezana je s grčevitim bolovima, a za pojavu i jednih i drugih neugodnih simptoma zaslužni su prostaglandin, točnije prostaglandin F2-alfa i progesteron.

Žene se različito nose s mjesečnicom, pa dok neke ne osjete niti da je to vrijeme u mjesecu, druge imaju grčevite bolove, odnosno dismonereju, do te mjere da ni lijekovi protiv bolova ne pomažu. Osim toga – postoji još jedna ružna strana mjesečnice, a to su probavne smetnje, poput dijareje.

Što su prostaglandini?

Probavne smetnje i grčeviti bolovi uzrokovani su prostaglandinima, točnije prostaglandinima F2-alfa. Radi se o nezasićenim masnim kiselinama i kemijskim prenositeljima poruka koji imaju različita biološka, fiziološka i farmakološka djelovanja. Na primjer, oni su važni posrednici upalnih procesa, način su na koje se tijelo suočava s različitim bolovima.

Ukoliko dođe do njihova prekomjerna izlučivanja, odnosno oslobađanja, žena osjeti jače grčeve, a lijekovi protiv bolova koji se savjetuju ženama na početku mjesečnice, zapravo djeluje na usporavanje izlučivanja prostaglandina F2-alfa.

Prostaglandini šalju signale u maternicu kako bi izazvali kontrakciju, no oni prostaglandini koji “zalutaju” mogu završiti u crijevima i drugim dijelovima probavnog sustava – tako potičući pojačane probavne smetnje tijekom prvih dana mjesečnice, pogotovo kod onih žena koje se muče s grčevitim bolovima. 

Uloga progesterona

Osim prostaglandina, na probavu utječe i progesteron, hormon koji, iako se često naziva ženskim, ima veliki niz utjecaja. Za žene je važan jer priprema za trudnoću, kao i što je dominatan tijekom druge polovice mjesečnice te regulira ljuštenje kako do trudnoće ne bi došlo. Osim toga, regulira šećer u krvi, osigurava zdrav san, jača imunitet i sudjeluje u očuvanju gustoće kostiju. Tijekom trudnoće, progesteron usporava probavu pa često može doći do zatvora, no tijekom mjesečnice, ako dođe do njegova naglog pada, može doći i do probavnih smetnji.  

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo