Zdravlje

Zdravlje

Kako kontracepcijske pilule utječu na mentalno stanje žena

Shutterstock

Potreba za opsežnijim istraživanjem utjecaja pilule na tijelo žene je sve veća

Prvo veliko istraživanje je tek nedavno objavljeno, a provedeno je u Karolinska Instutet u Stockholmu. Oralna kontracepcija utječe na opće stanje zdravih žena. U istraživanju je sudjelovalo 340 žena starih između 18 i 35 godina. Tri mjeseca uzimale su placebo tablete i kontracepciju. Žene nisu znale koje tablete uzimaju.

Kako preživjeti prvi posjet ginekologu?

One koje su uzimale pravu konctracepciju nakon završetka istraživanja opisale su svoje opće stanje kao vrlo niske kvalitete. Područja koja su se istraživala su raspoloženje, energija i samokontrola, a sva su pokazala negativan pad. Ono što je znanstvenike iznenadilo jest činjenica da uzimanje pilule nije pokazalo nikakav utjecaj na simptome depresije. 

Netko je napokon potvrdio: Seks i spavanje su ključ sretnog života!

Istraživanje je pokazalo da su promjene vrlo male, ali itekako važne. Drugo je istraživanje, naziva “Mad about the pill” pokazalo da žene osjete čestu tjeskobu, napadaje panike i pojačanu depresiju za vrijeme uzimanja pilule, ali kad su liječnicima te simptome rekle, nitko ih nije shvaćao ozbiljno. Baš ovaj posljednji razlog, znanstvenici su najviše uzeli u obzir kako bi više istražili utjecaj kontracepcije na tijelo.

15 stvari koje sigurno niste znali o vagini!

Ono što znanstvenike najviše brine je što mlađe djevojke od 15-ak godina, sve češće uzimaju kontracepciju bez da su seksualno aktivne. Uzimaju pilulu zbog neredovitih menstruacija, akni… a znanstvenici smatraju da se to što prije treba promijeniti i zato upozoravaju na negativne posljedice pilule. 

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo