Zdravlje

Zdravlje

Kako se to hormoni igraju s nama?

Kada vam partner drugi put kaže da se sigurno ponašate čudno zbog utjecaja hormona – možda je u pravu!

Hormoni poput “glasnika” u tijelu prenose poruke od jedne stanice do druge posebnim oblikom kemijskog djelovanja utječući tako na ponašanje, apetit, seksualnu želju i puno više od toga. Pogledajte listu stvari koje mogu utjecati na tvoje mentalno i psihičko zdravlje.

Neutaživa glad za masnom hranom i slatkim

Znanstvenici su otkrili zašto ljudi, iako su prejedeni, žude za hranom. Studija je pokazala kako hormon gladi kojeg proizvodi naše tijelo potiče mozak da razmišlja o visokokaloričnoj hrani, bez obzira koliko smo do tada pojeli.

Previše stresa

Jasno je da se razina hormona kortizola smanjuje tijekom noći, što nam pomaže zaspati. U vrijeme PMS-a isti hormon uzrokuje nervozu i nesanicu svojim rastom.

Utjecaj na raspoloženje

Naše dobro ili loše raspoloženje pod kontrolom je endorfina, ali i posljedica neprestanih izmjena razine estrogena, progesterona i adrenalina. Prevelika količina svakog od tih tri hormona može izazvati depresiju i promjene raspoloženja, što je najčešći simptom PMS-a. Što se raspoloženja i hormona tiče, pomozite si sami – vježbanjem se otpuštaju endorfini, odnosno enkefalini, koji pomažu dobrom raspoloženju. A dokazano je i da redovno vježbanje ublažava i PMS.

Želja za spolnim odnosom

Prema studiji objavljenoj prošlog mjeseca, razina estrogena i progesterona može odrediti njihovu seksualnu motivaciju. Estrogen povećava seksualnu želju žena, a progesteron je smanjuje.

Utjecaj hormona na izgled

Hormoni poput tiroksina, estrogena, testosterona i progesterona mogu popraviti ili upropastiti naš izgled. Poremećeni sklad može izazvati akne, dlačice na licu i gubitak kose. Bubuljice prije menstruacije znak hormonskog nesklada.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo