Zdravlje

Zdravlje

Kako se zaštititi od raka dojke? Kućanskim poslovima!

Možda zvuči čudno, ali žene koje se s kućanskim zadacima hvataju u koštac ili pak redovito šeću bržim tempom imaju niži rizik od raka dojke.

Istraživači raka iz Ujedinjenog Kraljevstva ustanovili su kako žene koje šest sati na dan ispune obavljanjem kućanskih poslova, žustrom šetnjom ili vrtlarenjem imaju 13 posto manje izglede razviti rak dojke u odnosu na žene koje više vole sjedilački način života i neuredniji dom. Čak su žene koje su u svoj raspored “ugurale“ dva i pol sata ovih aktivnosti uspjele smanjiti svoj rizik za osam posto.

Istraživači su do ovog zaključka stigli nakon što su analizirali razinu tjelesne aktivnosti i prehrani preko 8000 žena koje su bolovale od raka dojke.

“Dok su održavanje zdrave tjelesne težine i smanjena konzumacija alkohola i dalje najbolji načini smanjenja rizika od raka dojke, aktivan život može također igrati bitnu ulogu, no ne mora vas puno koštati i ne morate potrošiti previše vremena“, tvrdi Sara Hiom, direktorica informacijskog odjela Centra za istraživanje raka Ujedinjenog Kraljevstva.

Tako tjelovježba ne mora nužno značiti redoviti odlazak u teretanu ili naporno trčanje po nasipu – umjesto toga se okrenite aktivnostima zbog kojih možete ostati bez daha ili zbog kojih teže dišete. To uključuje i šetnju psa, usisavanje (sjetite se samo svih tih čučnjeva i sagibanja), sušenje posuđa ili uljepšavanje vrta.

Studija je objavljena u časopisu Journal od Cancer.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo