Kasni vam menstruacija? Saznajte koji su ostali simptomi rane trudnoće - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kasni vam menstruacija? Saznajte koji su ostali simptomi rane trudnoće

Shutterstock

Rana trudnoća se najbrže i najlakše otkriva uz pomoć testa, no postoje suptilni znaci koji odaju trudnoću, a najčešće su to bolne i otečene grudi te umor.

Osim testa na trudnoću, uvijek je pametno posjetiti liječnika kako bi potvrdio vaše stanje, upozorio vas na ono što vas očekuje i potvrdi datum poroda. 

Za žene kojima mjesečnica dolazi na vrijeme, prvi znak trudnoće je svakako izostanak mjesečnice. Pročitajte koji su ostali simptomi rane trudnoće: 

Umor

Umor je najčešći znak rane trudnoće, a on je posljedica brojnih promjena koje se događaju u tijelu. Prvi tjedni su važni za razvoj ploda, pa je tijelo opterećeno do krajnjih granica. Ako sumnjate na trudnoću, ne pokušavajte se razbuditi dodatnim šalicama kave. Napravite test.

Šest poza u seksu koje će povećati šanse za začeće

Osjetljivost na mirise i okuse

Mirisi koji vam nisu bili ugodni, poput mlijeka ili dima cigareta, će postati još odbojniji. Poznato je da već u najranijoj fazi trudnoće osjet okusa postaje izrazito osjetljiv čak i na najblaže mirise hrane, poput čaja. Ako vam zasmeta miris omiljenog parfema, možete pretpostaviti da ste trudni.

Mučnina i povraćanje

Osjećaj mučnine i povraćanje su sigurni simptomi rane trudnoće. Ako do sada niste posumnjali, vrijeme je da kupite test. Na svu sreću, mučnine prestanu nakon 12 tjedana, no neće ih nužno sve žene osjetiti. U pravilu je mučnina pozitivna stvar jer povećane razine beta-HCG hormona upućuju na rast zametka.

Simptomi manjka magnezija u trudnoći

Osjetljive grudi

Ako vam grudi počinju naglo rasti i postanu bolne na dodir, to je često pokazatelj da ste trudne. Do te promjene dolazi u periodu od šest dana do 6 tjedana nakon začeća. Bolne i osjetljive dojke su posve normalna i uvijek prisutna pojava u ranoj trudnoći.
Ako je žena trudna više puta, jačina ove pojave se može donekle razlikovati od trudnoće do trudnoće.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo