Simptomi manjka magnezija u trudnoći

Shutterstock 599823425

Kažu da je proljeće, vrijeme trudnica, ispod toplih jakni i debele odjeće s dolaskom ljepšeg vremena proviruju i zaobljeni trudnički trbusi.

Trudnoća je jedno od najljepših stanja ne samo za ženu, nego i za cijelu obitelj. Unatoč lijepom stanju isčekivanja uvijek je i prisutan mali strah od neizvjesnosti, s obzirom na to da se trudnice često susreću i s određenim teškoćama i komplikacijama tokom devet mjeseci. Evo kako magnezij utječe na trudnoću i zašto ga je dobro uzimati.

Magnezij u trudnoći

Magnezij u organizmu sudjeluje u više od 300 biokemijskih procesa te je neizostavan mineral za očuvanje zdravlja, a posebno je važan za vrijeme trudnoće kada su potrebe za njim jako povećane. U trudnoći je važan za: regulaciju tjelesne temperature majke i djeteta, normalno funkcioniranje mišićnog sloja maternice, sintezu proteina i nukleinskih kiselina, regulaciju koncentracije glukoze u krvi, regulaciju električnih potencijala živčanih i mišićnih stanica, smanjenje grčenja mišića (posebno mišića nogu), sprječavanje preuranjenih trudova, rast djeteta (što rezultira povećanom masom djeteta po rođenju).

Kako se slažu lijekovi i vitamin C?

Magnezij je neophodan mineral tijekom cijelog trajanja trudnoće jer sudjeluje u rastu tkiva, kako majke tako i fetusa te sprječava pojavu preuranjenih kontrakcija maternice.

Dnevne potrebe za magnezijem

Uz to, održava hormonsku ravnotežu i pomaže u sprječavanju povišenja krvnog tlaka, kao i grčeva u nogama, koji su česti u trudnoći. Dnevne potrebe za magnezijem kod muškaraca i žena koje nisu trudne obično se kreću između 300 – 350mg magnezija na dan dok su kod trudnica te količine povećane, ovisno o dobi trudnice, te se kreću između 350 – 400mg magnezija na dan. S obzirom na to da djeluje kao blagi laksativ, magnezij pomaže ublažiti opstipaciju, čest problem u trudnoći, i potaknuti peristaltiku, jer omogućava pravilno opuštanje stijenke crijeva. Uz to, zadržava vodu u debelom crijevu, što potiče omekšavanje stolice.

Bitno je istaknuti da, za razliku od većine laksativa (čija se upotreba ionako ne preporučuje za vrijeme trudnoće), magnezij ne izaziva navikavanje. Svakodnevni stres, kojem je većina ljudi danas konstantno izložena, ima za posljedicu potrebu za povećanim unosom magnezija. Osim toga, hormoni trudnoće doprinose povećanom izlučivanju magnezija zbog čega ostvarivanje dnevnih potreba za magnezijem nije uvijek zajamčeno samo unosom hrane. Zbog tih razloga mnogi ginekolozi iz predostrožnosti preporučuju unos magnezija najkasnije od 16. tjedna trudnoće

Vitamine i minerale uzimate nakon što se razbolite? To je potpuno pogrešno

Kako prepoznati da vam nedostaje magnezija

Ako tijekom trudnoće dođe do deficijencije magnezija, mogu se javiti sljedeći simptomi: nesanica, grčenje mišića, mučnina, nedostatak apetita, slabost, slaba koncentracija, nepravilan rad srca, zadržavanje tekućine. Posljedice nedostatka magnezija u trudnoći koje se mogu odraziti na novorođenče su: slabi rast djeteta, preeklampsija (trudnoćom izazvana hipertenzija s proteinurijom) te smanjenje porođajne težine. Nedostatak magnezija najviše će se odraziti u posljednjem tromjesečju trudnoće jer u toj fazi plod troši 5 – 7,5mg magnezija na dan i ulazi u zadnju fazu svog razvoja. Istraživanja pokazuju da normalna razina magnezija pomaže u sprečavanju grčenja glatkih mišića maternice i tako smanjuje mogućnost pojave trudova prije 35. tjedna trudnoće. U zadnjem mjesecu trudnoće preporučuje se smanjenje unosa magnezija da on ne bi odgodio prave trudove koji se očekuju. Kad se dijete više ne smatra prijevremeno rođenim, tada je kod trudnica koje su uzimale veće doze magnezija potrebno smanjiti količinu.

Često se postavlja pitanje hoće li unos magnezija za vrijeme trudnoće smanjiti Braxton Hicksove kontrakcije ("lažni trudovi") ili barem utjecati na njihov intenzitet? Naime, magnezij na maternicu ima dvojaki učinak. On pospješuje njezin rast tijekom trudnoće i održava je u stanju mišićnog mira, što znači da trudnica rjeđe osjeća blage kontrakcije koje se javljaju u trudnoći. Magnezij svakako može prorijediti i nešto ublažiti Braxton Hicksove kontrakcije iako za njih čak i nema potrebe da ih se u potpunosti eliminira jer one su na neki način pokazatelj reaktivnosti mišića maternice koji su prirodna reakcija maternice na dijete koje nosi. U trudnoći rizik predstavljaju prije svega grčevite kontrakcije mišića maternice, koje mogu izazvati prijevremene trudove. Stoga propisana doza magnezija spada u najvažnije mjere ukoliko postoji prijetnja od pobačaja ili prijevremenog poroda. Također, za žene koje su imale pobačaj unos veće količine magnezija je veoma važan.

Zbog pojačana metabolizma i rasta djeteta u trudnoći, rastu i potrebe organizma za magnezijem.

Ako se ne nadoknađuje, tijekom klinički normalne trudnoće njegova razina u krvi znatno pada, pa se uzimanje magnezija kao dodatka prehrani može preporučiti svim trudnicama, čak i ako nema kliničkih simptoma njegova manjka. Kako se višak magnezija jednostavno izlučuje iz tijela putem bubrega, nema nuspojava, osim blagog proljeva u slučaju predoziranja. Od velikog broja različitih oblika magnezija na tržištu svakako vrijedi istaknuti magnezijev klorid kojega možemo preporučiti kao siguran oblik za primjenu tijekom trudnoće. Upravo zbog njegove potentnosti i učinkovitosti mnogi su ga prepoznali kao "glavni magnezijev spoj".

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!