Zdravlje

Zdravlje

Kontracepcijske tablete ublažavaju bolnu mjesečnicu!

Nakon 30-godišnjeg istraživanja, znanstvenici su napokon pružili uvjerljiv dokaz prema kojem kombinirane oralne kontracepcijske tablete zaista ublažavaju simptome bolne menstruacije odnosno dismenoreje.

Tako je dr. Ingela Lindh s timom znanstvenika Instituta za kliničku znanosti švedskog Sveučilišta Gothenburg otkrila kako se žene koje koriste kombinirane oralne kontracepcijske tablete rjeđe susreću s jakim bolovima, u usporedbi sa ženama koje ih ne koriste.

kPrema posljednjim istraživanjima, čak 80 posto žena ima bolne mjesečnice u nekom razdblju svog života. Ova bol može biti različitog intenziteta: od podnošljive do gotovo paralizirajuće boli zbog koje žene ne mogu ići u školu ili na posao.

“Svi kontraceptivi prisutni na tržištu su sličnog sastava. Imaju estrogensku i gestagensku komponentu. O detaljnom učinku pojedinih gestagena, po kojima se i kontraceptivi ubrajaju u tzv. generacije, općenito su najbolja terapija dismenoreje, ako pacijentica nije alergična na pojedini sastojak, ili ima neku od bolesti koje su navedene u uputi o lijeku. Svi ostali lijekovi i metode, od vitamina, lijekova protiv bolova i sl., ne djeluju na uzrok dismenoreje. Naravno, mogu smanjiti tegobe, ali ne i potpuno ih eliminirati”, pojašnjava dr. Matilda Mladinić, spec. ginekologije i porodništva.

Rezultati istraživanja su objavljeni u online izdanju časopisa Human Reproduction.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo