Istraživanja provedena na životinjama govore da ulje sjemenki lana može smanjiti rizik od osteoporoze kod žena koje su prošle menopauzu i kod žena oboljelih od dijabetesa.
Stručnjaci egipatskog National
Research Center-a, proučavali su učinak dijabetesa na kosti i ustanovili kako prehrana koja sadrži laneno ulje može odgoditi početak osteoporoze. Studija je
provedena nad 70 ženskih albino štakora, a njih 30 je imalo odstranjene jajnike
kako bi se simuliralo stanje post-menopauze. Eksperimentalni dijabetes je bio
prisutan kod jedne grupe glodavaca.
Nakon dva mjeseca istraživanja, stručnjaci su proučili urin i uzorke krvi štakora, te su provjerili razinu IGF-a 1 (inzulinu sličan faktor rasta 1) i osteokalcina – protein koji
stvara koštanu masu. Ova dvije supstance bila su povećana ili normalne razine kod
onih štakora koji su primali ulje lanenih sjemenki u prehrani.
Razina deoksipiridinolina u urinu bila je povećana kod štakora koji su
bili dijabetičari. Urinski deoksipiridinolin koristi se kao marker
za utvrđivanje resorpcije (slabljenja) kostiju. Razina ovog markera bila
je puno niža nakon što su štakori počeli konzumirati ulje sjemenki lana.
Dijabetes ima puno izraženiji učinak na zdravlje
kostiju od ovariektomije (kirurški zahvat prilikom kojeg se uklanjaju samo
jajnici), zakjljučuju stručnjaci. Također, dijabetes
kod žena koje su prošle menopauzu znač veći rizik od osteoporoze, nego
nedostatak spolnih hormona povezanih s menopauzom.
Ipak, studija je pokazala da ulje lanenih sjemenki ima pozitivan učinak na
gustoću kostiju i smanjenje markera povezanih s osteoporozom. Stoga,
ovaj dodatak prehrani može biti koristan za žene s dijabetesom koje žele
smanjiti rizik od osteoporoze.
Prisutnost takozvanih “n-3 masnih kiselina” u spomenutom ulju može
igrati zaštitnu ulogu tijekom procesa mineralizacije kostiju, koji je dodatno ugrožen dijabetesom i menopauzom.
Istraživanje
je objavljeno u časopisu International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health.
D. Šorgić