Zdravlje

Zdravlje

Majčinstvo uz Crohnovu bolest i spondiloartritis: Blizanci su dobro, a ja držim bolest pod kontrolom

Ivana Trpin boluje od Crohnove bolesti i spondiloartritisa, a unatoč dijagnozama postala je mama blizanaca, i to zahvaljujući biološkoj terapiji.

“Danas, kada sam majka šestomjesečnih blizanaca koji su zdravi i veseli, a ja sam pokretna i mogu se brinuti o svojoj djeci sa suprugom bez ikakvih problema jer je bolest zahvaljujući terapiji i dalje pod kontrolom, mogu samo reći da sam presretna. Nadam se da će moj primjer potaknuti i druge žene koje boluju od reumatskih bolesti, a razmišljaju o trudnoći, da se posavjetuju sa svojim liječnicima i hrabro krenu naprijed, rekla je Ivana Trpin, majka blizanaca koja boluje od Crohnove bolesti i spondiloartritisa.”

Godinu dana ništa od začeća

Spomenute dijagnoze onemogućavale su ovoj ženi majčinstvo te su ona i suprug, kako je rekla, namjeravali prekinuti njezinu obveznu terapiju za te bolesti da bi ona zatrudnjela. Hrabra odluka mladih ljudi koji su htjeli postati roditelji, jasno, bila je opasna za Ivanino zdravlje, a u konačnici nije ni uspijevala zatrudnjeti. Hrabra majka blizanaca kaže da gotovo godinu dana nije uspijevala začeti, a reumatska bolest zadavala je tijekom tog vremena mnogo problema te se na kraju morala vratiti liječniku.

Tada joj je savjetovana biološka terapija, koja će držati bolest pod kontrolom, a uz koju smije zatrudnjeti i Ivana Trpin postala je prva žena u Hrvatskoj s navedenim dijagnozama koja je uz biološku terapiju uspjela zanijeti i roditi. Svoje iskustvo podijelila je nedavno na seminaru pod nazivom “Planiranje trudnoće” u organizaciji Udruge Remisija na kojemu je rečeno i da u Hrvatskoj od različitih oblika upalnih reumatskih bolesti boluje više od 80 tisuća žena.

Odgovarajuća kontrola bolesti prije i tijekom trudnoće ključna je za osiguranje najboljeg zdravlja majke i djeteta, posebice za smanjenje stope prijevremenih porođaja, gubitka ploda i niske porođajne težine. Stoga, rana proaktivna komunikacija s bolesnicama koje boluju od kroničnih upalnih reumatskih bolesti pomoći će u povećanju vjerojatnosti uspješne trudnoće. U multinacionalnim ispitivanjima koja su uključila žene s upalnim reumatskim bolestima od 40 do 80 posto bolesnica istaknulo je da su one bile te koje su potaknule razgovor o planiranju obitelji sa svojim liječnikom. Stoga je krovna europska udruga reumatologa (EULAR) 2016. godine preporučila da sa svakom bolesnicom reproduktivne dobi treba najmanje jedanput na godinu razgovarati o planiranju obitelji, a prije planirane trudnoće razmotriti prilagodbu terapije, rekla je dr. Jadranka Morović-Vergles iz KB-a Dubrava.

Upalne reumatske bolesti više ne isključuju mogućnost trudnoće, ali je nužno, objašnjava struka, pratiti i bolest i trudnoću.

Dobra kontrola bolesti

Kako je rekla prim. mr. sc. Anita Legović, sretan ishod i za majku i za dijete donosi rad koordiniranog multidisciplinarnog tima u kojemu su reumatolog, ginekolog, pedijatar i obiteljski liječnik. Nova, biološka terapija oboljelim ženama omogućuje kontrolu bolesti i trudnoću, ali tijekom cijelog procesa važna je komunikacija i koordinacija na relaciji pacijent – liječnik. Jer trudnoća kod žena s ovim zdravstvenim problemima jest moguća, ali mora biti planirana i moraju je kontrolirati liječnici. Biološki lijekovi veći dio trudnoće ne prelaze iz majčine u krv djeteta, pojedini to pak čine u nekoj količini kroz posteljicu, dok jedan dio bioloških lijekova uopće ne prolazi kroz posteljicu.

Lijekovi koji minimalno ili uopće ne prolaze kroz posteljicu smatraju se vrlo sigurnima u primjeni čak i tijekom cijele trudnoće. Mnogi lijekovi koji prolaze kroz posteljicu u kasnijoj trudnoći smatraju se također dosta sigurnima u primjeni tijekom rane trudnoće. Dobrim planiranjem i pažljivim odabirom nebioloških i bioloških lijekova prije i tijekom trudnoće danas se može uz visok stupanj sigurnosti osigurati zdravo i sretno roditeljstvo za naše pacijentice i njihove obitelji te sačuvati život i zdravlje još nerođene djece, poručio je doc. dr. sc. Miroslav Mayer iz Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb.

Ivana Rimac Lesički

Foto: Arhiva 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo