Zdravlje

Zdravlje

Menopauza utječe na razine kolesterola – evo kako ga držati pod kontrolom u tom razdoblju

Shutterstock

Menopauza je razdoblje u životu žene, kada počinje slabljenje cikličnog rada jajnika, a menstrualni ciklusi i krvarenja prestaju.

O menopauzi se govori kada žena nije imala menstruaciju barem proteklih 12 mjeseci. Prosječna dob u kojoj menopauza nastupa je oko 50. godine, ali može se javiti i ranije, oko 40. godine. Fiziološki, menopauza je povezana s padom funkcije jajnika i padom, odnosno prestankom reprodukcijske funkcije žene.

Razdoblje menopauze specifično je i izazovno razdoblje u životu žene kako fizički tako i psihički zbog brojnih promjena koje nastaju. Naleti vrućine, nepravilne mjesečnice, ćudljivost, sporiji metabolizam… sve su to simptomi koji mogu pratiti menopauzu. 

Nakon menopauze dolazi i do povećanog rizika od srčanog udara ali i kardiovaskularnih bolesti a sve radi utjecaja menopauze na razine kolesterola u organizmu. 

Bolesti modernog društva usko su povezane s crijevima – znate li što radite pogrešno?

Kako menopauza utječe na kolesterol? 

Menopauza može voditi do promjena u hormonima i u metabolizmu što će utjecati na profil lipida. Upravo je on polazišna točna testova koji mjere razinu masnoća u krvi prema čemu se mogu predvidjeti faktori rizika za razvoj bolesti srca. Tako se mjeri;

  • ukupna razina kolesterola 
  • “dobar kolesterol” ili HDL
  • “Loš kolesterol” ili LDL 
  • trigliceridi

Visoka razina lipida, uključujući LDL kolesterol i trigliceride, mogu utjecati na razvoj bolesti srca. Pa kako se menopauza ovdje uklapa? Čini se da razina estrogena opada u ovom periodu, a upravo on ima brojne obrambene mehanizme. Estrogen potiče jetru da održava razinu zdravih lipida. 

Radi menopauze je teško tijelu da održi tu zdravu razinu a to može voditi do povečanja razine kolesterola. Neke su studije pokazale da žene nakon menopauze imaju veću razinu lošeg kolesterola a i triglicerida, ako se usporedi sa stanjem prije menopauze, što je razlog povećanog rizika. U pitanju su bile opservacijske studije pa ne mogu objasniti uzrok i posljedicu ili zašto postoji poveznica. 

Kako držati kolesterol pod kontrolom u menopauzi?

Na sreću postoje brojne promjene koje možete uključiti u život a koje će vam pomoći da držite kolesterol pod kantorom tijekom menopauze ili bilo kojeg razdoblja u životu. 
Prehrana naravno igra veliku ulogu pa se posvetite unosu topivih vlakana koji će se vezati za kolesterol i pomoći mu da izađe iz tijela. U topiva prehrambena vlakna ubrajamo pektine, β-glukane, gume, neke hemiceluloze i sluzi, a nalazimo ih u povrću i voću. U procesu probave se otapaju stvarajući viskoznu masu koja štiti cjelokupan probavni sustav od apsorpcije različitih supstancija te usporavaju vrijeme prolaska sadržaja kroz tanko crijevo i smanjuju probavljivost. Tu su slanutak, grašak, leća, zob, jabuke, mrkve… 

Ovih 5 namirnica stručnjakinja za hormone nikada ne jede, ali zna čime ih zamijeniti!

Isto tako je važno konzumirati namirnice koje sadrže visoke razine omega 3 masnih kiselina. Pazite koliko namirnica bogatih zasićenim masnoćama unosite jer upravo one mogu povećati rizik od nastanka problema s kolesterolom. Proteini soje mogu imati pozitivan utjecaj na razine kolesterola kod žena nakon menopauze pa jedite tofu i sojino mlijeko što češće. Vježbajte jer je vježbanje dobro za srce, a to bi trebalo uključivati 140 minuta umjerene aktivnosti u tjednu, te trening snage barem dva puta u tjednu.

Na kraju, ali ne manje važno, prestanite pušiti cigarete jer su važan faktor pri razvoju bolesti srca. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo