Zdravlje

Zdravlje

Mokri kupaći kostimi često izazivaju ljetne ženske infekcije

More, sunce, vjetar u kosi i mokar kupaći kostim na tijelu… I dok nekim ženama ne šteti cjelodnevni boravak u mokroj tkanini, drugim damama pak može stvoriti prave ljetne probleme. Na koji način smanjiti rizik od vaginalnih ljetnih infekcija? Odgovor smo potražili kod poznatog ginekologa dr. Darka Vrtarića.

k           dr. Darko Vrtarić, spec. ginekologije

Koji faktori pridonose razmnožavanju bakterija tijekom ljeta, posebice kod žena?

Fiziološka vaginalna bakterijska flora u rodnici žene je spremna za zaštitu rodnice bez obzira na godišnje doba, pa tako i vanjsku temperaturu, vlagu i sve ostalo što ide uz ljeto. Međutim, učestalije infekcije rezultat su prije svega promijenjenog ponašanja u tom periodu – prije svega pojačane spolne aktivnosti, nepravilne upotrebe tampona kao stranog tijela te pretjeranog izlaganja vlazi. Riječ je o predugom boravku u vodi ili pothlađivanju mokrim kupaćim kostimima što doprinosi padu općeg imuniteta organizma. Ovi faktori nisu uvijek direktno vezani za prijenos infekcije, međutim doprinose razvoju same infekcije padom općeg imuniteta organizma. Nekim ženama ne škodi boravak u mokrom kupaćem kostimu, međutim većini se preporučuje redovito mijenjanje kupaćeg kostima.

Je li ljetna zabava poput one u klubovima diljem obale (plitki bazeni s vodom, mokri kupaći kostimi…) idealna za razmnožavanje bakterija?

Ako se osoba satima nalazi u takvom jednom mediju, on može utjecati na pojačane infekcije. Osim toga, vrlo je upitno kada se ta voda mijenja i kakva je njena higijenska ispravnost. Ljetna zabava po klubovima diljem obale spada u jedno pretjerano ponašanje, naročito što su u cijelu priču uključeni i uski kupaći kostimi pa i nekakav zamor koji ide uz sve to.

Koje infekcije prijete damama tijekom ljetnih mjeseci?

kJedna od najčešćih je Gardnerella vaginalis, zatim Candida albicans, gljivične infekcije koje se naročito javljaju kod žena koje koriste antibiotike, eventualno kortikosteroide ili žena koje imaju povišen šećer. Zatim je tu Trichomonas vaginalis, Klamidija trahomatis, Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum. Ne treba zaboraviti ni gonoreju, a ni humani papiloma virus koji najčešće nema simptome, ali se prenosi takvim medijima i uz ponašanja koja smo spomenuli. I ono što bi svakako trebalo napomenuti – u ovom jednom vremenu naročito na obali gdje je povećana fluktuacija ljudi i izmjena stranaca – treba razmišljati o virusu humane imunodeficijencije tj. HIV-u koji je učestaliji u nekim susjednim zemljama. Nasreću, u Hrvatskoj je incidencija relativno niska, međutim opasnost naravno prijeti.

Koji su prvi i najčešći simptomi ljetnih ženskih infekcija?

Simptomi su prilično nekarakteristični i mogu se različito manifestirati. Najčešće se tu radi o pojačanom iscjetku, iako svaki pojačani iscjedak ne mora značiti infekciju, zatim svrbež, peckanje, relativno često se javlja i neugodan miris. Tu su i smetnje prilikom spolnog odnosa. Treba spomenuti da su relativno česte i uroinfekcije, dakle upale mokraćnog mjehura. Ti simptomi nisu laki za diferencirati u odnosu na upalu same rodnice.

Treba li se odmah javiti liječniku i na taj način preduhitriti veće probleme?

kIdealno bi bilo da se pacijentice što prije jave ginekologu. Nažalost, dostupnost u ljetnim mjesecima, naročito na otocima nažalost nije idealna. Stoga bih preporučio da se kod pojave simptoma žene jave liječnicima obiteljske medicine, koji su ipak dostupni i koji bi na temelju simptoma mogli preporučiti određene lijekove koji bi pomogli pomoći, ukoliko se pravovremeno primjene. Naravno, ukoliko ne dođe do poboljšanja preostaje ginekološki pregled i laboratorijska obrada, ali mislim da se, uz razumno ponašanje problemi mogu preduhitriti.

Zašto tijekom ljeta treba posvetiti posebnu pažnju osobnoj higijeni?

Osobna higijena je temelj očuvanja zdravlja, osobito ljeti kad su sve aktivnosti pojačanje. Treba spomenuti naporna i duga putovanja, već spomenute pojačane spolne aktivnosti i učestalije mijenjanje partnera. Prema tome, prevencija i opća higijena imaju veliki značaj za otklanjanje mogućih rizika.

Preporučujete li upotrebu sapuna za intimnu njegu?

Ne trebaju ih upotrebljavati sve žene, međutim preporučujem ih osjetljivijim damama koje imaju češće infekcije, zbog njihovog povoljnog pH koji odgovara rodnici. Osim toga, preporučio bih upotrebu dostupnih probiotika za vaginalnu floru, bilo lokalnih ili peroralnih koji će na taj način štititi fiziološku vaginalnu floru pa bi i te infekcije trebale biti rjeđe.

Što savjetujete ženama – na koji način smanjiti rizik od vaginalnih infekcija?

kPored općih higijenskih mjera bitna je umjerenost u svim aktivnostima. I naravno, pravovremena reakcija kod prvih simptoma.

Tijekom ljetnog perioda dolazi i do pojačanih seksualnih aktivnosti – što savjetujete mladima – kako spriječiti prenošenje spolnih bolesti?

Savjetujem oprez prilikom stupanja u spolne odnose s novim partnerima i poželjnu upotrebu barem jedne zaštite, dakle kondoma koji ne sprječava, ali ipak umanjuje mogućnost većine navedenih infekcija.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo