Zdravlje

Zdravlje

Muče vas valunzi? Probajte smršavjeti

Mršavljenje bi moglo pomoći ublažiti valunge, koji su česta popratna pojava menopauze, savjetovali su američki istraživači.

Valunzi – izazov za žene u menopauzi

Naleti ili napadaji vrućine, tzv. valunzi, simptom su menopauze koji mogu u velikoj mjeri utjecati na kvalitetu života žena. Iznenadni osjećaji rastuće vrućine su često udruženi s neugodnim znojenjem, koje može biti toliko obilno da žene moraju promijeniti odjeću. Osim što izazivaju nelagodu, valunzi mogu ozbiljno štetiti kvaliteti sna. Prema statistikama, polovica žena u menopauzi bori se s valunzima, a otprilike jedna trećina ima čak deset epizoda valunga svakog dana!

Kako si pomoći kod valunga?

Američki istraživači Sveučilišta u Pittsburghu svim ženama koje muku muče s ovim simptomom menopauze savjetuju: probajte smršavjeti! Naime, dodatno masno tkivo i dodatni estrogen koji ono stvara otežavaju simptome menopauze.

Ovaj je tim pratio 40 preteških i pretilih žena koje su patile od valunga u menopauzi. Podijelili su ih u dvije skupine: jedne su ispitanice pohađale šestomjesečni program mršavljenja, dok je drugima rečeno kako su uključene u listu čekanja za kliničku studiju. Ispitivači su prikupljali detaljne podatke o valunzima od žena koje su imale barem četiri naleta vrućine dnevno.

Dame koje su pohađale program mršavljenja prosječno su izgubile 10,7 posto svoje težine i 4,7 posto masnih naslaga za vrijeme studije, dok nije zamijećena nikakva promjena u težini ispitanica kontrolne skupine. Od 33 ispitanice koje su završile ispitivanje, one koje su pohađale program mršavljenja imale su znatno manje valunga u odnosu na druge ispitanice.

Rezultati su objavljeni u časopisu Menopause.

“Za vrijeme perimenopauze jajnici i dalje stvaraju estradiol, jaki oblik estrogena koji može ublažiti valunge. S druge strane, drugi oblik estrogena – estron – koji dolazi s masnim naslagama, upravo poništava učinak estradiola. Nakon mršavljenja, smanjuje se stvaranje estrona, stoga je estradiol koji cirkulira učinkovitiji. Zato preteške žene imaju teže simptome nego mršavije žene”, objasnio je američki ginekolog Robert Taylor, koji je komentirao studiju za Health 24.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo