Zdravlje

Zdravlje

Nošenje dnevnih uložaka može dovesti do infekcija!

Mnoge žene odlučuju se nositi dnevne uloške, ali oni ponekad nisu najsretnije rješenje.

Iscjedak je ženska svakodnevica, a često može ostaviti osjećaj mokrine koji stvara neugodu. Matilda Mladinić, dr. med. i specijalistica ginekologije i porodništva u Poliklinici Sunce u Splitu, navodi kako sve više žena zapravo izbjegava korištenje dnevnih uložaka, a kako se s osjećajem ugodnosti, ona kao žena, ne bi složila. Savjetuje da se za korištenje dnevnih uložaka najbolje savjetovati s ginekologom.

“Ja ne savjetujem nošenje dnevnih uložaka kao sredstva koje je “potrebno ” svakodnevno u održavanju intimne čistoće i zdravlja. Vrsta uložaka se prilagođava jačini krvarenja. Ako je dnevni dovoljan, jer je krvarenje jako oskudno, naravno da će se koristiti” – naglasila je specijalistica ginekologije.

Dnevni ulošci brzo apsorbiraju iscjedak, no mnoge žene koje ih koriste ne mijenjaju ih više puta dnevno.

“Ako se dnevni uložak koristi, onda nije dovoljno mijenjati ga jednom dnevno. Gaćice se mijenjaju i višeputa ako je potrebno. Tako je i s uloškom ako se gaćice iz nekog razloga ne mogu promijeniti” – navela je dr. med. Mladinić.

Kod rijetkog mijenjanja dnevnih uložaka tijekom dana, kao i kod svakodnevnog nošenja, pojavljuje se nekoliko problema. Kao prvo, ženski su intimni dijelovi stalno u kontaktu s uloškom koji je ipak spoj kemijskih tvari, a kao drugo, ulošci ne osiguravaju prozračnost kao pamučne gaćice.

“Svakodnevno i cjelodnevno nošenje uloška znači non-stop kontakt s kemijski tretiranom tvari od koje je uložak napravljen, da budem slikovita – i mikrookruženje, vlažnost, pojačano znojenje, neprozračnost uloška i “topla i vlažna atmosfera” mogu dovesti do promjene flore. Infekcija se ne može dobiti “od zraka”, ali poremećena flora lošije reagira na potencijalnog uzročnika” – objasnila je dr. Mladinić.

Kao i uvijek, važno je pratiti izgled iscjedka jer će vam on najprije reći ne valja li nešto te radi li se o infekciji, pogotovo ako ste tek počeli nositi dnevne uloške – kako bi znali utječu li pozitivno na vašu intimnu floru ili je naknadno došlo do nekakvih promjena.

“Izgled iscjetka se može promijeniti, i on na izgled možda biti i manji kad se nosi uložak. Mislim da ipak sve žene to pomno prate i reagiraju, pogotovo ako imaju još i druge simptome upale” – napominje specijalistica ginekologije i porodništva.

Kada je najbolje nositi dnevne uloške?

Ipak, postoje situacije u kojima vam dnevni ulošci mogu biti od velike koristi.

  • Dnevni uložak odličan je kod tinejdžerica kod kojih se još nije razvila redovita menstruacija, a mogu ih nositi u danima kada ju očekuju ili kada osjete menstrualnu bol. Osim tinejžderica, isto se savjetuje i ženama koje imaju isti problem, no svakako je potrebno posjetiti ginekologa kako bi se utvrdilo zašto vam mjesečnica nije redovita.

  • Dnevni ulošci daju sigurnost kod žena koje pate od urinarne inkontinencije, odnosno bježanja mokraće, koja može nastati iz više razloga, a najčešće pogađa žene u tjednima nakon poroda ili žene u menopauzi. Osim što vam dnevni uložak može dati određeni oblik prevencije, kod ovog problema trebate se savjetovati s ginekologom ili svojim doktorom.

  • Tijekom ovulacije kada se kod nekih žena pojavljuje pojačan iscjedak.

Ako se odlučite za svakodnevno korištenje dnevnih uložaka, budite sigurni da ih dovoljno često mijenjate kako ne bi došlo do razvoja infekcija, a pogotovo to radite ako imate pojačan iscjedak. No, ako su vaši intimni dijelovi zdravi i znate kada trebate dobiti mjesečnicu, koristite ih samo u danima prije, kako vas ne bi uhvatila nespremne, te u završnim danima mjesečnice kada je iscjedak preslab za tampone ili normalne uloške!

Pročitajte najčešćih 5 pitanja koja vas brinu o menstruaciji, te kako se kandidiaza može liječiti prehranom!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo