Zdravlje

Zdravlje

Oblik i veličina rodnice mogu biti uzrok bolnih spolnih odnosa

U našoj rubrici Halo, Doktore! liječnici svakodnevno odgovaraju na vaša pitanja. Ginekolog, mr. sci. Darko Husar, spec. ginekologije i porodništva, odgovara čitateljici što sve može uzrokovati bol pri spolnom odnosu.

Pitanje čitateljice: Od svog prvog spolnog odnosa imam dispareuniju. Mislila sam da će bol nakon nekog vremena nestati ali ona je i dalje prisutna, nekad vise, a nekad manje. Imala sam i užasno bolne menstruacije koje sada kontroliram kontracepcijskim pilulama Naelia te imam retrofleksiju maternice. S obzirom na to da nemam nikakav psihički problem mislim da je RVF maternice razlog moje boli i zanima me sto mogu učiniti kako bi mi spolni odnosi bili sto ugodniji? Unaprijed zahvaljujem.

Krvarenje nakon spolnog odnosa kod žena može ukazivati na zloćudne bolesti

Odgovor liječnika: Položaj Vaše maternice koja je stručno rečeno u retroverziji fleksiji (RVF je stručna skraćenica te jezične ”kobasice”) posve sigurno nije uzrok dispareunije koju, na žalost, imate. Naime, takav položaj maternice posve sigurno ne bi trebao uzrokovati nikakve poteškoće. ”Stari ginekolozi ” prije ere moderne ginekologije (dakle prije mnogo desetljeća), su pričali o težem zanošenju uz takav položaj maternice o bolnim i obilni menstruacijama ali nitko o dispareuniji! Danas znamo da taj položaj maternice koje ima barem 30% mladih žena pogotovo onih koje nisu rađale, a to nema nikakvog utjecaja ni na spolni život kao niti na menstruaciju ili zanošenje! Uzrok Vaših bolnih spolnih odnosa može biti ili organski – oblik i veličina rodnice (što može biti povezano s nekim anomalijama embrionalnog razvika) a drugi je naprosto psihogen- on nije na svjesnoj razini i to je vrlo teško svjesno kontrolirati. Za to treba obaviti pažljiv ginekološki pregled i ultrazvuk te razgovor koji će biti fokusiran na tu temu. Nakon toga bismo trebalo biti pametniji! To što ste za bolne menstruacije počeli koristiti kontraceptivne tablete (Naelila) pozdravljam!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo