Zdravlje

Zdravlje

Osam razloga zbog kojih možete dobiti krivi rezultat na testu za trudnoću

Shutterstock

Kućni testovi za trudnoću su poprilično sigurni i točni. Ako dobijete pozitivan test, odite kod ginekologa kako bi vam on to potvrdio. No u nekim rijetkim, stvarno rijetkim trenucima, test može pokazati krivi rezultat, a mi vam donosimo razloge.

Prvi razlog je da je testu “istekao rok trajanja”. Tada vam može pokazati netočno negativan rezultat. To se događa zbog topline i vlage kojoj je test izložen, tako da pazite na datum, odnosno posavjetujete se s ljekarnikom

Lijekovi za plodnost

Prije no što vam uopće izostane mjesečnica i posumnjate da ste trudne po hormonima se iz krvi može doznati jeste li ili ne. No ako ste podvrgnuti tretmanima za plodnost, odnosno umjetnu oplodnju, moguće je da se pojavi lažno pozitivan test. 

Da, možete ostati trudne ako ste već trudne!

Pobačaj

Ako ste u posljednje vrijeme imali spontani pobačaj, hormoni u krvi mogu ostati visoki kao da ste trudni, ali niste. To traje nekoliko dana. 

Lijekovi

Neki lijekovi povećavaju razinu HCG hormona u krvi. Posebno lijekovi za tjeskobu, diuretici i antihistaminici. Oni mogu učiniti da dobijete lažno pozitivan rezultat. 

Donosimo odgovore na pitanja koja se bojite postaviti o porodu

“Kemijska” trudnoća

Iza naziva krije se rijetka pojava kad se spoje spermij i jajašce, stvore embrijo, ali se on ne “zakači” u maternici. HCG hormon i dalje se pokazuje u visokim količinama, ali žena nije trudna. 

Kada je vrijeme za drugu trudnoću?

Izvanmaterična trudnoća 

Rezultat na testu je pozitivan i žena zaista jest trudna, no nažalost, ta trudnoća nije na pravom mjestu. Ako napravite test i on bude pozitivan, a osjetite bol u trbuhu, krvarite ili se ne osjećate dobro, obavezno posjetite liječnika

Ostavili ste test da predugo “odstoji”

Urinirali ste na štapić i sada nervozno čekate. Iako biste se trebali zaokupiti nečim drugim kako bi vrijeme što prije prošlo, nemojte previše odlutati! Ako se test “kuha” predugo može dati lažno pozitivan rezultat. 

Bolesti

Na rezultat testa za trudnoću utječu urinarna infekcija, bolesti bubrega, cite ili rak na jajnicima… Kako biste dobili što točnije rezultate, “ulovite” prvi jutarnji urin ili, u najboljem slučaju, posjetite liječnika! 

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo