Zdravlje

Zdravlje

Ovi simptomi ukazuju da vam se bliži menopauza – obratite pažnju!

Shutterstock

Pojam perimenopaza označava vrijeme prije menopauze i ono kada se tijelo privikava na prirodni prijelaz, čime dolazi do kraja reproduktivnog perioda. Naziva se i vrijeme tranzicije.

Kod svake žene ovo razdoblje započinje u drugim godinama života, a smatra se da je to otprilike vrijeme oko 40-te godine života. Neke će žene promjene primijetiti već u 30-tima. Razina estrogena tada pada ali se i podiže, menstrualni ciklusi postaju kraći, a mogu se iskusiti i simptomi slični menopauzi. Jednom kada 12 mjeseci niste imali menstruaciju, smatra se da ste ušli u menopauzu.

Simptomi

Radi promjena koje se događaju možete iskusiti:

Iregularne mjesečnice: Ovulacija je nepredvidiva a i ciklus može biti kraći, te krvarenje obilno ili blago.

Valunzi: Javljaju se u razdoblju perimenopauze, a intenzitet varira od osobe do osobe. Problemi sa snom se također javljaju.

Promjene u raspoloženju: Nervoza i rizik do depresije se mogu javiti tijekom ovog razdoblja. Uzrok mogu biti hormonalne promjene.

Problemi sa zdravljem vagine i mjehura: Kada se snizi razina estrogena, tkivo vagine može izgubiti lubrikante i elastičnost, pa odnos može postati bolan. Opuštenost tkiva može uzrokovati probleme s mjehurom.

Smanjena mogućnost začeća: Kako ovulacija postaje iregularna, smanjuje se mogućnost za začećem. No dokle god imate menstruaciju, trudnoća je moguća.

Promjene u seksualnosti: Tijekom perimenopauze seksualno se uzbuđenje mijenja, ali ako ste imali zadovoljavajući život prije menopauze, vjerojatno ćete u njemu uživati i dalje.

Gubitak koštanog tkiva: Kako se smanjuje razina estrogena, lakše se gubi koštano tkivo i teško nadograđuje pa je opasnost od nastanka menopauze.  

Promjene u razini estrogena: Manjak estrogena može dovesti i do neugodnih promjene u krvi i razini kolesterola, a kako dolazi do povišenja razine „lošeg“ kolesterola, povećava se rizik za razvoj bolesti srca. Smanjuje se također razina dobrog kolesterola, što isto može dovesti do razvoja bolesti srca.

Kada posjetiti liječnika?

Neke će žene promjene tolerirati, dok će druge potražiti savjet liječnika. Kako simptomi mogu biti blagi i moguće je ne primijetiti što se događa. Ako imate simptome koji vam utječu na svakodnevni život, onda posjetite liječnika.

Često vas svrbe bradavice na grudima? Razlog može biti i jako ozbiljan

Rizični faktori

Menopauza je normalno razdoblje u životu žene, ali može se kod nekih javiti i ranije nego je očekivano. Iako nije sigurno, neki dokazi tvrde da određeni faktori mogu utjecati na to da perimenopauza kod vas započne ranije.

Pušenje: Kod žena koje puše simptomi se mogu javiti 2 godine ranije nego bi trebali.
Obiteljska povijest: Ako žene u vašoj obitelji rano ulaze u menopauzu, to se može dogoditi i vama.

Određeni tretmani: Kemoterapija i radijacija reproduktivnih organa može biti uzrok.

Kondilomi ili spolne bradavice: Što morate znati o najčešćoj spolno prenosivoj bolesti današnjice

Histerektomija: Ovim se zahvatom odstranjuje maternica ali ne i jajnici te neće uzrokovati menopauzu. Iako nećete imati menstruacije, jajnici će i dalje proizvoditi estrogen.  Ipak, takav zahvat može uzrokovati ranije javljanje menopauze.

Komplikacije

Iregularne menstruacije su obilježje perimenopauze. Većinu vremena nisu ništa oko čaga se treba uzrujavati.Ipak, potrebno je posjetiti liječnika ako:

  • Je krvarenje iznimno obilno – mijenjate uloške svakih sat vremena ili češće.
  • Krvarenje se javlja u sredini ciklusa
  • Mjesečnice se javljaju u razmaku i manjem od 21 dan.

Ovakvi simptomi mogu upućivati na to da postoji problem s reproduktivnim sustavom koji zahtjeva dijagnoze i liječenje.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo