Zdravlje

Zdravlje

Ovulacija – najčešća pitanja i odgovori liječnika

Foto: Shutterstock

Odgovore na vaša pitanja vezana za ovulaciju donose naši stručnjaci iz rubrike Halo, doktore!

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o ovulaciji. Ako i vi imate sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Neredoviti ciklus i nepravilna krvarenja kao posljedica izostalih ovulacija

Vaše pitanje: Već godinu dana imam problema sa menstruacijom, prošle godine sam imala slučaj da sam 2 tjedna krvarila, otišla kod ginekologa i rekao mi je da je to sve normalno. Nakon toga dva mjeseca nisam imala menstruaciju. Svaki mjesec mi kasni, ili ne dobijem, ali bude slaba i većinom sa smeđim iscjetkom. Zadnja menstruacija mi je trajala tjedan dana, dok inače traje pet te je bila jako slaba. Što se događa?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje

2. Laparskopski otklonjena dermoidna cista i desni jajnik – jesu li bolovi normalna pojava?

Vaše pitanje: Imam 32 godine. Prije mjesec dana mi je laparskopski otklonjena dermoidna cista veličine 6 cm, kao i desni jajnik. Cista je izvađena kroz rez (4cm) od carskog reza. Od tada imam često probadanje u predjelu gdje je bio jajnik. Jesu li bolovi normalna pojava poslje operacije? Primijetila sam da mi je i ovulacija bila s jačim simptomima. 

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Krverenje za vrijeme ovulacije

Vaše pitanje: Već 4 godine imam krvarenja između menstruacije (ne svaki mjesec) između 10 i 18 dana poslije prvog dana menstruacije. Papa test je uredan. Ginekolog mi je propisao endometril nakon čega su krvarenja nestala na par mjeseci, pa se vratila. Simptomi prije početka krvarenja su obilno bijelo pranje koje prijeđe u krvarenje i oštra bol pri mokrenju, jajnici tvrdi na dodir. Imam 28 godina. Molim za savjet.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Redovite ovulacije uz upotrebu kontraceptivne zaštite

Vaše pitanje: Zašto imam normalne ovulacije ako pijem kontracepcijske pilule? Osjećam simptome svaki mjesec, a potvrđeno je i na ultrazvuku. Trebam li koristiti dodatnu zaštitu ili jače tablete? 

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Kako znati da je nastupila ovulacija?

Vaše pitanje: Ne mogu ostati drugi put trudna. Već 12 mjeseci nakon prvog poroda imala sam kiretažu. Imam duge cikluse 33, 35, 45, 41 dan. Sumnjam da nemam ovulaciju. Prvi put ostala trudna odmah, prema sluzi, ali sad ju više ne primjećujem. Da li se moglo na pregledima primijetiti da nemam ovulaciju ili se to mora duže pratiti?  27 mi je godina. 

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo