Pilula za dan poslije - znate li dovoljno o hitnoj kontracepciji? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pilula za dan poslije – znate li dovoljno o hitnoj kontracepciji?

Foto: Shutterstock

Otkad je Ministarstvo zdravlja liberaliziralo bezreceptnu prodaju “pilula za dan poslije”, stiže nam puno upita kako ih koristiti.

U ljekarnama su dostupne ellaOne i Escapelle. Prema najnovijim stavovima struke o izdavanju takvih lijekova, oni nisu abortivna sredstva, nego odgađaju ovulaciju te tako sprečavaju neželjenu trudnoću.

Dostupne, ali ne i bezazlene

Te su pilule i dosad bile dostupne svima, a jedina je novost što se sada mogu dobiti bez popunjavanja upitnika u ljekarnama. Pacijentice više ne moraju odgovarati na pitanja jesu li imale nezaštićen seksualni odnos nakon zadnje mjesečnice, postoji li mogućnost da su već trudne, i slično. Naime, mnogi ljekarnici smatraju da pomoću takvih pitanja mogu lakše procijeniti rizik uzimanja spomenutih pilula, budući da one nisu bezazlene – navodi se da mogu izazvati krvarenja, glavobolje, hormonske poremećaje, a u krajnjem slučaju, ipak postoji mogućnost i neželjene trudnoće.

Upitnik za pacijentice više nije obvezan, a pilule dostupne bez recepta u ljekarni može kupiti bilo tko, pa čak i maloljetnici. Pilule je moguće kupiti i za drugu osobu. Ljekarnik ima zakonsku mogućnost odbiti izdavanje lijeka ako procijeni da će uzimanjem tog lijeka biti ugroženo zdravlje pacijenta.

Što je točno “pilula za dan poslije”, objašnjava prim. dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med., specijalistica ginekologije i porodništva, uža specijalistica humane reprodukcije, ravnateljica Poliklinike BetaPlus za ginekologiju, porodništvo i reprodukcijsku medicinu.

Odgađanje ovulacije

“Hitna kontracepcija (pilula za dan poslije, day-after pill) uzima se nakon što imate nezaštićeni spolni odnos prije ili u vrijeme ovulacije. Hitna kontracepcija odgađa ili sprečava porast luteinizirajućeg hormona (LH), koji dovodi do ovulacije. Time se ovulacija odgađa za 2-3 dana, što se dovoljno da spermiji, koji su kod odnosa zaostali u rodnici, odumru. Hitna kontracepcija ne djeluje neposredno pred ovulaciju i nakon ovulacije, što znači da pilule za dan poslije nisu abortivi, jer ne mogu spriječiti ovulaciju koja je već gotovo dovršena, a time ni kasniju oplodnju. Pilula za dan poslije najbolje djeluje do 2 dana prije ovulacije, kada je inače najveća šansa za trudnoću”, navodi prim. dr. sc. Romana Dmitrović. Dodaje da pilulu za dan poslije treba uzeti najkasnije do 120 sati iza nezaštićenog odnosa, ali je veća vjerojatnost da će djelovati ukoliko se uzmu što prije nakon nezaštićenog odnosa.

Veliko je pitanje da li uzimati hitnu kontracepciju kad nije došlo do ejakulacije, kao i nakon ovulacije. Prekinuti odnos nije idealna metoda kontracepcije, i u godini dana će tako zatrudniti 10 od 100 žena, jer predejakulat sadržava spermije. Prema tome, i relativno zaštićeni odnos (prekinuti odnos, kondom) u vrijeme ovulacije jest razlog za uzimanje hitne kontracepcije. Prema literaturi, hitnu kontracepciju je potrebno koristiti neovisno o fazi menstruacijskog ciklusa. Međutim, ova je preporuka dana uz pretpostavku da žene ne znaju u kojoj su fazi ciklusa. Ukoliko žene to znaju (npr. nakon ultrazvučnog pregleda kod ginekologa), hitna kontracepcija se ne mora uzeti.

“Ciklus se računa od prvog dana jedne do prvog dana druge menstruacije. Ovulacija je trenutak kada jajnik izbaci jajnu stanicu, koja u sljedeća 24 sata može biti oplođena. Jajna stanica živi 24 sata, spermiji do 3 dana, i ta 4 dana su jedino vrijeme tijekom mjeseca kada žena može zanijeti. U žena koje imaju redovne cikluse, ovulacija prilično pouzdano nastupa 14 dana prije sljedećeg krvarenja (znači, 28-dnevni ciklus – oko 14-og dana, 32-dnevni ciklus – oko 18-og dana, 25-dnevni ciklus – oko 11-og dana; itd…). Žene koje nemaju redovne menstruacije na ovo ne mogu računati, i trebaju uzeti hitnu kontracepciju bez obzira na dan ciklusa kad se odnos bez zaštite dogodio.

Ukoliko je kod odnosa korištena neka od nepouzdanih metoda kontracepcije (kondom, prekinuti odnos) potrebno je uzeti hitnu kontracepciju. Ako je korištena neka od pouzdanih metoda (intrauterini uložak, pilule) hitnu kontracepciju nije potrebno uzeti, osim u slučaju da se zaboravilo uzeti pilulu dva dana, i slično.”

Kontraindikacije i nuspojave

  • Hitnu kontracepciju ne smiju uzimati žene preosjetljive na sastojke pilule, i trudnice. Uobičajene kontraindikacije za redovnu kontracepciju ne odnose se i na hitnu kontracepciju. Žene koje boluju od nekih težih bolesti (astma, oštećenje jetre itd..) trebaju se posavjetovati s liječnikom prije uzimanja hitne kontracepcije. Djevojke u adolescentnoj dobi također smiju uzimati hitnu kontracepciju.
  • Iza uzimanja hitne kontracepcije normalno je osjećati nuspojave – nadutost, mučninu, napetost i bolove u grudima, imati drugačiju menstruaciju – to nisu znaci trudnoće.
  • Nakon hitne kontracepcije neizvjesno je kad će doći sljedeća menstruacija, ali svakako negdje u uobičajeno doba (plus minus par dana), ne neposredno iza uzimanja hitne kontracepcije.

Ukoliko ste zabrinuti da hitna kontracepcija nije djelovala te da ste trudni, u ljekarni kupite urinski test na trudnoću, napravite ga na prvi jutarnji urin, i znat ćete. Nakon što prođe 14 dana od odnosa kojim ste mogli ostati trudni, ti testovi su 100% pouzdani. Prema zasad dostupnim podacima, trudnoće u žena koje su koristile hitnu kontracepciju razvijaju se uredne, bez vidljivih posljedica bilo po ženu bilo po dijete”, kaže prim. dr. sc. Romana Dmitrović.  

Znate li na što trebate paziti kada koristite antialergijske preparate?

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo