PMS – liječnica savjetuje kako ga držati pod kontrolom i koje dodatke uzimati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

PMS – liječnica savjetuje kako ga držati pod kontrolom i koje dodatke uzimati

Shutterstock

Koliko smo puta čuli: “Pusti je, vidiš da je u PMS-u!” Čak 50% žena u generativnoj dobi pati od izraženog menstrualnog sindroma.

On se ne odnosi samo na izrazito kolebanje raspoloženja nego i na pojavu akni, migrena, vrtoglavice, nesvjestica, bolova u zglobovina, bolova u leđima, astmatskih ili alergijskih epizoda… Često se pojavljuju infekcije mokraćnog mjehura, sinusitis, grlobolja, želja za slatkim ili slanim, napuhan trbuh te oticanje i bolnost prsa.

Evo kako kontracepcijske tablete djeluju na tijelo žene

Kulminacija u perimenopauzi

Simptomi se mogu izmjenjivati, ali činjenica je da je PMS neugodno iskustvo za žene, koje se u danima pred menstruaciju pretvaraju u nešto što nisu, pa se čini kao da su izašle iz svojeg tijela. Žene koje su tijekom svojih mladih godina imale izražen PMS, u perimenopauzi doživljavaju njegovu kulminaciju.

Perimenopauza je period kada mnogi brakovi dolaze u krizu, jer neregulirani hormoni zaista “odnose zdrav razum”. Istina je da iza izraženog PMS-a stoji hormonski poremećaj. Izostanak ovulacije dovodi do manjka progesterona u danima pred menstruaciju, a progesteron je zadužen za relaksaciju i pripremu tijela za trudnoću.

Bez toga, u kombinaciji s deficitom nutrijenata, razvija se klinička slika predmenstru- alnog sindroma, koji konvencionalna medicina tretira antidepresivima ili sedativima. U industrijski razvijenim zemljama svijeta “PMS pill” je uvriježen naziv za antidepresive, iako se stječe dojam da je to neki poseban preparat za liječenje predmenstrualnog sindroma. Budite oprezni! Svaka žena koja pati od PMS-a trebala bi pronaći svoju kombinaciju koja će joj pomoći da stavi problem pod kontrolu. Isprobajte različite kombinacije, a najučinkovitiji put u tome je korištenje vlastite intuicije, moćnog ženskog oružja.

Ginekolog otkriva kako prepoznati prve znakove trudnoće

Must have pravila u liječenju PMS-a

Tehnike upravljanja stresom

Žene koje pate od jakog PMS-a imaju nereguliran hormon stresa – kortizol. To znači da se sa stresom obračunavaju na pogrešan način. Bilo bi poželjno naučiti neku tehniku oslobađanja od stresa (joga, meditacija, duboko disanje) i prakticirati ih barem 15 min dnevno.

Prestanak pušenja

Ako žena pati od PMS-a i puši, mala je vjerojatnost da će se ikada riješiti tog sindroma.

Redovita fizička aktivnost

Žene koje su fizički aktivne rjeđe pate od PMS-a.

Hormonska terapija

Kako je za pojavu PMS-a najzaslužniji nedostatak progesterona, suplementacija s bioidentičnim mikroniziranim progesteronom u obliku kreme ili gela znatno će pomoći u redukciji toga stanja. U svojoj praksi još nisam imala pacijenticu kojoj progesteron nije u određenoj mjeri pomogao. Dapače, neke su se žene trajno riješile sklonosti debljanju, bolje su spavale, bile smirenije i sl. Dnevna doza je 20-30 miligrama transdermalno unesenog progesterona, jednom ili dvaput dnevno.

Dodaci prehrani

Osim progesterona, redovito savjetujem uzimanje dodataka prehrani, koji su tijekom PMS-a najčešće deficitarni:

MAGNEZIJ – 2 x 200 mg dnevno, tijekom cijelog ciklusa.

CINK – dnevna doza za obuzdavanje PMS-a je 30-50 mg dnevno. Može se uzimati tijekom cijelog ciklusa ili samo u drugoj fazi.

VITAMIN B6 – postoji povezanost između smanjenja simptoma PMS-a i unosa 100 mg B6 (piridoksina) dnevno.

KONOPLJIKA – moćna bljka koja može inhibirati lučenje prolaktina koje je čest problem u žena s kroničnim stresom. Konoplja je prava ženska biljka, no bitno je razumjeti herbalne pripravke, pravilno ih uzimati te uzimati djelotvorne oblike s kontroliranom dozom ekstrakta biljke. U Hrvatskoj postoje dobri izvori konopljike kao tinkture ili kao kapsule.

VITAMIN E – 400 IU dnevno.

OMEGA-3 MASNE KISELINE – korisne u stabilizaciji produkcije proupalnih citokina, odgovornih za stanje PMS-a, koji je zapravo upala.

LANENO, ULJE, KONOPLJINO ULJE, RIBLJE ULJE – odaberite jedno od njih i to veliku žlicu biljnih ulja ili najmanje 2 grama ribljeg ulja.

ULJE NOĆURKA – omega-6 masne kiseline, u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama.

Sve što trebate znati o seksu za vrijeme menstruacije

Tekst: Dr. Sanja Toljan, ravnateljica Poliklinike Orlando

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo