Povisuje li vaš dezodorans rizik od razvijanja raka dojke? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Povisuje li vaš dezodorans rizik od razvijanja raka dojke?

Svako malo možete čuti savjete kako bi potrošači trebali čitati deklaracije, pa osim preporučenog datuma iskoristivosti neke namirnice ili proizvoda, pažljivo pratiti podrijetlo i sastojke. Znate li što stavljate na svoje tijelo (a samim time i u njega) svakoga dana?!

Čovjek u prosjeku izluči oko 700 ml znoja dnevno

Jedan od najšire korištenih proizvoda, a pogotovo u ljetnim mjesecima je dezodorans antiperspirant koji pomaže u regulaciji znojenja ispod pazuha i prikriva neugodne mirise usporavanjem rasta bakterija, no koji također sadrži aluminij. Sporno je to što je aluminij neurotoksičan, a povezan je s neurološkim poremećajima poput Alzheimerove bolesti. S obzirom da se nanosi ispod pazuha, na mjesto blizu kojeg su limfni čvorovi i dojke, znanstvenici sumnjaju kako je on u kombinaciji s drugim sastojcima, poput parabena, povezan s razvijanjem raka dojke. Mnogi stručnjaci smatraju kako apsorbirani aluminij uzrokuje promjene u receptorima estrogena koji imaju bitnu ulogu u zdravlju tkiva grudi i tako dovode do lakšeg razvijanja raka dojke.

Prema pisanju poznatog “zelenog” časopisa Mother Earth Living, aluminij se koristi u ovakvim proizvodima jer ima sposobnost prodiranja u stanice koje podstavljaju znojne otvore u koži. Posljedično stanice otiču i zatvaraju odvodni put za znoj, tako da tijelo ne može izlučiti znoj. Aluminij koji je sastavni dio perspiranata javlja se u nekoliko oblika, i to kao:

  • aluminijev klorid
  • aluminijev klorohidrat
  • aluminijev cirkonij
  • aluminijev hidroksibromid.

Parabeni i rak dojke

Godinama stručnjaci proučavaju vezu između parabena, kemikalija koje se naširoko koriste u kozmetičkoj industriji kako bi se produžio uporabni vijek proizvoda, i raka dojke.

Britanski su stručnjaci uzeli uzorak tkiva od 40 žena koje su prošle mastektomiju i ustanovili prisutnost parabena, čak i kod sedam žena koje su tvrdile kako nikada ne koriste proizvode ispod pazuha. Parabeni su pronađeni u 158 uzoraka od njih 160, a čak je 96 uzoraka sadržavalo pet najčešćih vrsta parabena. Više pročitajte u članku Jesu li parabeni odgovorni za rak dojke?

Nadalje, nisu samo aluminijevi spojevi i parabeni ti sastojci koji povisuju rizik od česte maligne bolesti žena, nego i propilen glikol (kemikalija koja aluminiju olakšava prodiranje u kožu), triklosan (konzervans koji ima antibakterijski učinak i također poremećuje endokrini sustav), talk (sumnja se da je karcinogen), mirisi (većina su neidentificirane kemikalije) te BHT (butil-hidroksitoluen, sintetički antioksidans koji se nalazi u ruževima za usne i hidratantnim kremama, a uzrokuje alergijske reakcije na koži te može uzrokovati endokrine bolesti, rak i probleme s reproduktivnim sustavom)

Dobre u vijesti da se ne morate osloniti isključivo na ovakve proizvode kako biste zaštitili svoje tijelo od neugodnih mirisa. Posegnite za prirodnim dezodoransima s aromatičnim uljima koja djeluju na bakterije i njeguju kožu – a ne sadrže kemikalije!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo