Zdravlje

Zdravlje

Prva trudnoća nakon tridesete

Postoje mnoge prednosti prve trudnoće u tridesetima. Vjerojatno ste sigurni u svoju karijeru i u vezu s partnerom, a ti razlozi čine čvrste temelje za obitelj. Povratak na posao nakon poroda i nije više tako strašna stvar, vjerojatno ste do sada dokazali svoje kvalitete i vaša zarada je sigurna.

U tridesetima ste najspremnije za ulogu života – majčinstvo!

Žene u tridesetima imaju mnogo više samopouzdanja, izdržljivosti i otpornosti, što su sve osobine i kvalitete koje su poželjne kod roditeljstva, posebno kada je dijete malo. Poznajte sebe puno bolje nego u dvadesetima, što će vam pomoći da budete dobra majka puna razumijevanja i strpljenja.

Tridesete znače iskustvo – ne samo u poslovnom nego i privatnom smislu, proživjele ste dosta stvari, putovale svijetom, zabavile se… Sada ste spremne za najveću avanturu života, a to je majčinstvo!

Ako ste oduvijek željele blizance, onda će vas informacije koje donosimo razveseliti. Naime, žene u tridesetima imaju veće šanse da rode blizance prirodnim i nepotpomognutim začećem, posebno žene starije od 35 godina. S godinama, razina FSH (folikulstimulirajućeg) hormona raste, što potiče sazrijevanje jajnih stanica. Kada se razina tog hormona poveća, povećava se i mogućnost višestrukog sazrijevanja jajnih stanica, što može rezultirati višestrukom trudnoćom. Naime, istraživanja su pokazala da kod žena u dvadesetim jedna od 16 trudnoća je višestruka, dok kod žena od 35 godina na dalje višestrukom trudnoćom završava jedan od pet trudnoća.

Koji su nedostatci prve trudnoće iza 30-te?

Dobra vijest je da ćete prije 35. godine zatrudnjeti na prirodan način, ali na žalost nakon 35. kvaliteta jajašaca opada, pa ćete se možda morati malo više potruditi.

Na žalost, nakon 35. godine su šanse za zdravu trudnoću u opadanju, povećava se mogućnost spontanog pobačaja, te se povećava mogućnost genetskih deformacija kod djeteta.

Neki od najčešćih problema u trudnoći nakon 35. godine života su:

  • izvanmaternična trudnoća
  • placenta previa ili predležeća posteljica
  • prijevremeni porod
  • niska porođajna težina djeteta
  • teži porod, uz mogućnost carskog reza
  • mogućnost genetskih poremećaja u djeteta (Downow sindrom)

Zbog toga se ženama u kasnim tridesetima preporučuju dodatni pregledi i testiranja, kao što je aminocenteza i biopsija korionskih resica, radi utvrđivanja mogućnosti da nose dijete s Downovim sindromom.

 A. A.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo