Zdravlje

Zdravlje

Rak jajnika – zbog manjka simptoma i kasne dijagnoze visoka stopa smrtnosti

Rak jajnika je maligna bolest koja nastaje u jajniku i vodeći je uzrok smrti među svim ginekološkim malignomima.

Simptoma u ranoj fazi bolesti gotovo nema i dijagnoza se najčešće postavlja kasno. Najveći dio zloćudnih tumora jajnika podrijetla su iz epitelnih stanica koje oblažu jajnik, tzv. rak ili karcinom jajnika. Slijede stromalne stanice koje proizvode hormone i spolne stanice, koje se inače pretvaraju u jajne stanice. Liječenje raka jajnika uključuje kirurški zahvat i najčešće primjenu kemoterapije.

Za koga je spirala (Intrauterini uložak) pravi odabir?

Vodeći uzrok smrtnosti

Rak jajnika je, usprkos poboljšanju u dijagnostici, kirurgiji i kemoterapiji, ostao vodeći uzrok smrtnosti od ginekoloških tumora u zadnjih desetak godina s petogodišnjim preživljenjem ispod 30 %. Glavni razlog za to je kasna dijagnoza. Naime više od dvije trećine bolesnica ima uznapredovalu bolest u trenutku postavljanja dijagnoze .

Rak jajnika je sedmi po učestalosti pojavnosti među ženama u svijetu i čini 4 % svih malignoma u tijelu žene.

Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva između 400 i 500 žena, dok svake godine umire preko 300 žena

Rizik od nastanka raka jajnika

Rizik nastanka raka jajnika povisuje se sa starosnom dobi, a najviše žena obolijeva nakon menopauze i to u dobi od 50 do 80 godina starosti. Broj slučajeva je ipak najviši u dobi od 60 do 70 godina starosti sa prosjekom dobi od 61 godine. Manji dio žena (svega 10 – 15 %) oboli prije nastupa menopauze i to su u pravilu tumori spolnih stanica koji se pojavljuju najčešće u dobi od 15. do 35. godine starosti. Ipak, svaki oblik malignoma jajnika može se pojaviti u svakoj životnoj dobi žene.

Točan uzrok nastanka raka jajnika je nepoznat

Postoje brojne teorije o važnosti ovulacije (izbacivanje jajne stanice iz jajnika) kao i novije teorije koje govore da se rak jajnika razvija iz fimbrija jajovoda i prelazi na jajnik. Obzirom na postojanje čitavog niza oblika malignoma jajnika, pretpostavlja se da u samom nastanku raka jajnika sudjeluje više čimbenika koji mogu dovesti do razvoja različitih tipova raka jajnika.

U mnogim slučajevima u kojima se rak jajnika razvio ne mogu se identificirati poznati čimbenici koji se povezuju sa nastankom bolesti. Najveći dio bolesnica s rakom jajnika, njih oko 90 %, ima tzv. slučajni ili sporadični oblik nastanka, što znači da rak nije povezan s obiteljskim naslijeđem, naslijeđenim genetskim mutacijama.

Rak vrata maternice – niti jedna žena ne mora umrijeti od ove bolesti

Čimbenici rizika kod raka jajnika

Povećanje starosne dobi – Što je žena starije dobi ima veći rizik za nastanak raka jajnika. Rizik za pojavu epitelnog raka jajnika raste oko 2 % sa svakom narednom godinom života žene.

Životne navike (način življenja) – Procjenjuje se da u oko jedne petine bolesnica s rakom jajnika pušenje (cigarete), prekomjerna tjelesna težina, izostanak fizičke aktivnosti i vježbanja, te uporaba pudera za intimnu higijenu mogu doprinijeti razvoju raka jajnika. Uočena je viša incidencija u žena koje su konzumirale masnoće životinjskog porijekla kao i u žena koje su uzimale veće količine laktuloze.

Neplodnost i uporaba lijekova za poboljšanje plodnosti – Neplodnost je uzrokovana čitavim nizom čimbenika koji na izravan i neizravan način mogu pogodovati nastanku raka jajnika. Žene koje nisu rađale (nulipare) imaju veću učestalost razvoja raka jajnika radi većeg broja ovulacija. Također, ova skupina žena povezana je i sa neplodnošću.  

Rani nastup prve menstruacije (menarhe) i nastup menopauze u kasnijim godinama omogućuju veći broj opetovanih menstrualnih ciklusa s ovulacijom, što na izravan način povećava rizik od nastanka raka jajnika.

Prisustvo raka jajnika unutar obitelji (tzv. obiteljski rak jajnika) – Žene sa rakom jajnika kod prvih srodnika imaju tri do četiri puta veću učestalost razvoja bolesti.

Izlaganje azbestu, također povećava mogućnost nastanka raka jajnika.

Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) ima nedefinirano značenje prema nastanku raka jajnika.

Intrauterina kontracepcija (spirala)  Primjena intrauterinog uloška se povezuje s povećanjem rizika za epitelni rak jajnika bez obzira o kojem se intrauterinom ulošku radilo. No, ispitivanje u Finskoj na 98 000 žena upu- ćuje na smanjenje rizika u bolesnica koje su imale hormonski aktivni uložak (levonorgestrel) za prevenciju metroragije.

Bijela rasa – Bjelkinje imaju povećanu sklonost nastanku raka jajnika za 30 – 40 % u usporedbi sa ženama podrijetla iz Latinske Amerike i crnkinjama.

Što je potrebno znati o menopauzi I hormonskom nadomjesnom liječenju (HNL)

Izvor: Hrvatska liga protiv raka

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo