Sijamski blizanci: U 70 posto slučajeva su djevojčice, a operacija razdvajanja rijetko uspijeva - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Sijamski blizanci: U 70 posto slučajeva su djevojčice, a operacija razdvajanja rijetko uspijeva

Sijamski blizanci su blizanci koji se rađaju s fizički povezanim tijelima, a javljaju se jednom u svakih 50.000 do 60.000 porođaja. Približno 70 posto sijamskih blizanaca su ženskoga spola, a većina porođaja završava smrću novorođenčadi. Šanse za operaciju i preživljavanje puno su veće ukoliko se kod svakog djeteta organi razviju zasebno.

Operativni zahvat kojim su liječnici na Rebru razdvojili dvomjesečne sijamske blizanke, rođene sa spojenom jetrom i crijevom te međublizanačkom transfuzijom, pothvat je bez presedana na svjetskoj razini. Operacija je trajala 15 sati, a u njoj je sudjelovalo 14 liječnika. 

Razlika u napredovanju blizanaca

Otprilike 75 posto sijamskih blizanaca je barem djelomično spojeno u prsima i međusobno su im spojeni unutrašnji organi. U pravilu se ne mogu odvojiti sijamski blizanci koji dijele zajedničko srce. U svijetu postoje slučajevi sijamskih blizanaca koji prežive porođaj i nastave živjeti spojeno pri čemu o njihovom zdravlju cijelo vrijeme brine tim stručnjaka.

Dijagnoza u ranoj fazi trudnoće

Da majka nosi sijamske blizance uglavnom se može utvrditi već u ranoj trudnoći tijekom redovnog ultrazvučnog pregleda, a optimalno razdoblje procjene za dodatno prenatalno testiranje je nakon 18 tjedana trudnoće.

Temeljita prenatalna procjena osobito je važna za sijamske blizance, budući da mjesto i površina tijela na kojem se blizanci spajaju i koje organe dijele igraju ključnu ulogu u odluci hoće li se ići na operativni zahvat razdvajanja.

Trudnice koje nose sijamske blizance prolaze cijeli niz dijagnostičkih postupaka tijekom kojih liječnici dobivaju detaljnu sliku zajedničkih organa i svih povezanih anomalija. Prenatalna dijagnostika pomoći će u utvrđivanju optimalnog plana liječenja i mogućnosti odvajanja nakon rođenja djece.

14 nevjerojatnih činjenica o trudnoći koje morate pročitati

Ovi testovi i snimanja koriste se za dijagnosticiranje i procjenu sijamskih blizanaca:

Fetalni ultrazvuk: siguran, neinvazivan postupak koji koristi visokofrekventne zvučne valove za pružanje detaljnih slika visoke razlučivosti, uključujući 3-D i 4-D prikaze

Fetalni ehokardiogram: neinvazivan ultrazvučni postupak koji procjenjuje strukturu i funkciju srca fetusa.

Fetalni ehokardiogram je najvažniji test za procjenu sijamskih blizanaca, jer pokazuje dijele li blizanci srce i ako je tako, gdje se ta veza događa.

Ultra-brzi fetalni MRI: ovaj dijagnostički pregled ne zahtijeva sedaciju majke ili mišićne relaksante za fetus da bi se dobile slike. U kombinaciji s ultrazvučnim slikama, MRI fetusa pruža još detaljniju sliku stanja fetusa.

Prognoza za život

Prognoze za sijamske blizance ovise o tome na kojem su mjestu blizanci povezani.

Sijamski blizanci uglavnom se klasificiraju na ova tri načina:

  1. čak 75 posto sijamskih blizanaca spojeno je prsnim košem, pri čemu im je uvijek zajedničko srce (thoracopagus) ili su spojeni donjim dijelom prsnoga koša i gornjim dijelom trbuha, pri čem im je često zajednička jetra i organi probavnoga sustava (omphalopagus)
  2. otprilike 23 posto su spojeni donjim dijelom leđa (pygopagus) ili kralježnicom u obliku slova Y, s četiri ruke i dvije noge (ischiomphalopagus)
  3. u samo 2 posto slučajeva su spojeni lubanjama (craniopagus)

Točno trajanje trudnoće prema ultrazvuku se određuje na prvim pregledima

Planiranje porođaja

Porođaj na mjestu s izravnim pristupom svim naprednim, specijaliziranim uslugama od životne su važnosti za majku i djecu u slučajevima visokorizične trudnoće sa sijamskim blizancima koja zahtijeva carski rez ili potencijalni Ex utero Intrapartum tretman. Radi se o postupku pri kojem je fetus djelomično uklonjen iz maternice, ali ostaje vezan za pupčanu vrpcu i posteljicu, tako da kirurzi mogu ispraviti blokade dišnih putova prije nego u potpunosti završe porođaj, odnosno, odvoje djecu od majke.

Operativni zahvat razdvajanja

Ako su sijamski blizanci kandidati za operaciju odvajanja, pedijatrijski kirurški tim (koji može uključivati ​​opće kirurge, plastične i rekonstruktivne kirurge, neurokirurge i druge grane kirurgije) surađuju unutar multidisciplinarnog tima za praćenje beba i utvrđivanje vremenskog okvira i pristupa kirurškom zahvatu. 

Jedan od mnogih postupaka potrebnih za pripremu blizanaca za odvajanje je osiguravanje potrenih postupaka za povećanje površine kože potrebne za pokrivanje izloženog tkiva nakon operacije.

U periodu oporavka blizanaca nakon operativnog zahvata o njima skrbe nutricionisti, pedijatri i drugi stručnjaci da bi osigurali najoptimalnije uvjete za rast i razvoj novorođenčadi.

Na žalost, nisu svi sijamski blizanci kandidati za razdvajanje, a stope uspješnosti za razdvajanje blizanaca variraju ovisno o vezi. U slučajevima kada sijamski blizanci dijele zajedničko srce uspješan ishod operativnog zahvata teško je očekivati.

Što se smatra prijevremenim porodom?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo