Zdravlje

Zdravlje

Simptomi se često prekasno javljaju, ali postoji način kako na vrijeme otkriti rak jajnika

Shutterstock

U samo 20 posto slučajeva rak jajnika se otkrije u ranoj fazi.

To znači da većina žena koje ga imaju do dijagnoze dođu kasno, obično već u trećoj ili četvrtoj fazi razvoja bolesti. Prema podacima iz Registra za rak od raka jajnika u Hrvatskoj je 2015. oboljelo 431, a umrlo 319 žena, a 2016. je oboljelo 425 i umrla je 301 žena. Poput mnogih potencijalno smrtonosnih bolesti, rano otkrivanje je ključ uspješnog izlječenja, a to znači da morate biti posebno oprezni kada su u pitanju svi simptomi koji su neuobičajeni. Rak jajnika je, usprkos poboljšanju u dijagnostici, kirurgiji i kemoterapiji, ostao vodeći uzrok smrtnosti od ginekoloških tumora u zadnjih desetak godina s petogodišnjim preživljenjem ispod 30 %. Glavni razlog za to je kasna dijagnoza. Naime više od dvije trećine bolesnica ima uznapredovalu bolest u trenutku postavljanja dijagnoze, stoji na stranicama Hrvatske lige protiv raka (HLPR). Rizik nastanka raka jajnika povisuje se sa starosnom dobi, a najviše žena obolijeva nakon menopauze i to u dobi od 50 do 80 godina starosti. Broj slučajeva je ipak najviši u dobi od 60 do 70 godina starosti sa prosjekom dobi od 61 godine. Manji dio žena (svega 10 – 15 %) oboli prije nastupa menopauze i to su u pravilu tumori spolnih stanica koji se pojavljuju najčešće u dobi od 15. do 35. godine starosti. Ipak, svaki oblik malignoma jajnika može se pojaviti u svakoj životnoj dobi žene.

Prema pisanju Centra za rijetke bolesti (GARD), simptomi raka jajnika uključuju: 

 • nadutost 
 • poteškoće s gutanjem 
 • bol u donjem dijelu trbuha
 • bol u stidnoj kosti 
 • bol u leđima 
 • abnormalno vaginalno krvarenje
 • povraćanje, mučnina, zatvor i refluks
 • gubitak ili nakupljanje kilograma 
 • čest nagon za mokrenjem
 • kratkoća daha
 • umor 

Koje preglede treba napraviti radi što ranijeg otkrivanja bolesti?

Kako smo rekli da se često otkriva kada se simptomi tek jave, dijagnostički testovi – koji se koriste kako bi se došlo do korijena problema, često i otkriju bolest, pišu stručnjaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Ti dijagnostički testovi nisu obavezni, kao kod onih koji spadaju u rizičnu skupinu: CA-125 krvni tekst i TVUS. Na prvom mjestu dijagnostika započinje u ginekološkoj ambulanti uzimanjem detaljne anamneze, podaci koji su bitni za postavljanje sumnje na određena stanja i s kojima usmjeravaju medicinske pretrage. 

Upitali smo ljekarnicu što kupiti za jačanje imuniteta i zdravlje, evo što nam je rekla

CDC preporučuje i rektovaginalni pregled što je  vrsta ginekološkog pregleda koji se koristi za dopunu zdjeličnog pregleda, a uključuje pregled liječnika koji prstima u sitom trenutku pregledava rektum i vaginu kako bi možda naišao na abnormalnosti. Vi biste svakako uvijek trebali pitati liječnika treba li napraviti dodatne preglede ako mislite da imate simptome koji bi mogli ukazivati na rak jajnika. 

Svakako napravite ultrazvuk jer taj pregled može dati dosta odgovora i informacija, dodaje dr. Boyd. 

Stručnjaci navode kako ti testovi mogu samo otkriti masu, ali dok se ne napravi biopsija, gdje se vadi masa koja se testira, rak jajnika može biti potvrđen ili opovrgnut. 
Ako je dijagnosticiran, tim liječnika će dogovoriti najbolje tretmane za vaše potrebe.

Što uzrokuje rak jajnika? 

Kako stoji na stranicama HLPR, uzrok još nije u potpunosti poznat. Postoje brojne teorije o važnosti ovulacije (izbacivanje jajne stanice iz jajnika) kao i novije teorije koje govore da se rak jajnika razvija iz fimbrija jajovoda i prelazi na jajnik. S obzirom na postojanje čitavog niza oblika malignoma jajnika, pretpostavlja se da u samom nastanku raka jajnika sudjeluje više čimbenika koji mogu dovesti do razvoja različitih tipova raka jajnika. U mnogim slučajevima u kojima se rak jajnika razvio ne mogu se identificirati poznati čimbenici koji se povezuju s nastankom bolesti. Najveći dio bolesnica s rakom jajnika, njih oko 90 %, ima tzv. slučajni ili sporadični oblik nastanka, što znači da rak nije povezan s obiteljskim naslijeđem, naslijeđenim genetskim mutacijama No ipak se navode rizični čimbenici koji se mogu dovesti u vezu s pojavom bolesti: 

Povećanje starosne dobi

Što je žena starije dobi ima veći rizik za nastanak raka jajnika. Rizik za pojavu epitelnog raka jajnika raste oko 2 % sa svakom narednom godinom života žene.  

Životne navike (način življenja)

Procjenjuje se da u oko jedne petine bolesnica s rakom jajnika pušenje (cigarete), prekomjerna tjelesna težina, izostanak fizičke aktivnosti i vježbanja, te uporaba pudera za intimnu higijenu mogu doprinijeti razvoju raka jajnika. Uočena je viša incidencija u žena koje su konzumirale masnoće životinjskog porijekla kao i u žena koje su uzimale veće količine laktuloze. 

Iskustva iz ordinacija: Kako je pandemija stvorila nove odnose liječnika s pacijentima

Neplodnost i uporaba lijekova za poboljšanje plodnosti 

Neplodnost je uzrokovana čitavim nizom čimbenika koji na izravan i neizravan način mogu pogodovati nastanku raka jajnika.  Žene koje nisu rađale (nulipare) imaju veću učestalost razvoja raka jajnika radi većeg broja ovulacija. Također, ova skupina žena povezana je i s neplodnošću.   

Rani nastup prve menstruacije (menarhe) i nastup menopauze u kasnijim godinama omogućuju veći broj opetovanih menstrualnih ciklusa s ovulacijom, što na izravan način povećava rizik od nastanka raka jajnika.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo