Mediteranska prehrana, bogata voćem, povrćem, ribom i maslinovim uljem smanjuje rizik od razvijanja raka kod žena koje su prošle menopauzu.
Istraživanje, koje je započelo 1990.
godine, analiziralo je prehrambene navike preko 65.000 Francuskinja starih
između 40 i 65 godina. One su ocijenjene na temelju mnogih fizičkih,
demografskih i rodoslovnih faktora, spojenih s navikama prehrane.
Nakon skoro deset godina, ustanovljeno
je kako je 2.381 žena razvila invazivni rak dojke. Na temelju podataka koje su
prikupili, stručnjaci su zaključili kako je mediteranska prehrana glavni faktor
pri smanjenju rizika od razvijanja raka dojke.
Što uključuje mediteranska prehrana?
Glavna prednost mediteranske kuhinje leži u konzumiranju svježeg
voća, povrća, mahunarki, tjestenine, cjelovitih žitarica, biljnog i maslinovog
ulja, orašastog voća, morske ribe i školjaka te umjerenih količina crnog vina
za koje se zna da je izvrsno za srce.
Dobra stvar kod ovakvog režima prehrane je ta da u organizam
unosite zdravu i korisnu masnoću i ugljikohidrate. Zdrave masnoće nalaze se u
biljnom i maslinovom ulju, orašastom voću i ribi, dok se zdravi ugljikohidrati
nalaze u voću, povrću, cjelovitim žitaricama i mahunarkama. Kombinacija ovakve
hrane bogata je antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama.
Maslinovo ulje sadrži velike količine oleinske kiseline koja blokira tvari koje
uzrokuju rak. Mediteranska je prehrana bogata drugim tvarima koje predvode
frontu borbe protiv raka, kao što su selen, vitamini C i E, omega-6 masne
kiseline ili vlakna.
S druge strane, prehrana zapadnih zemalja sadrži velike količine prerađenih
namirnica koje ne sadrže nutrijente.
K. Horvat