Zdravlje

Zdravlje

Stavite svoje zdravlje na prvo mjesto i testirajte se na HPV

U razdoblju od 25. do 31. siječnja 2015. Europske zemlje, pa tako i Hrvatska obilježavaju deveti Europski tjedan prevencije raka vrata maternice u organizaciji Europske udruge protiv raka vrata maternice (ECCA – European Cervical Cancer Association). Synlab Hrvatska poliklinika poziva sve pripadnice ljepšeg spola da obave pregled kod svog liječnika – ginekologa, te na taj način aktivno sudjeluju u zaštiti svog zdravlja.

Infekcija humanim Papillomavirusom ( HPV ) danas je najčešća virusom uzrokovana infekcija koja se prenosi spolnim putem, a osim što može uzrokovati razna upalna stanja i nemogućnost začeća, bez primjerenog liječenja može dovesti do nastanka raka vrata maternice.

Danas je poznato oko 100 vrsta ovog virusa, a njih 15 može izazvati promjene stanica vrata maternice koje se mogu razviti u rak vrata maternice. Dvije trećine karcinoma vrata maternice izazvani su virusima tipa 16 i 18. Otprilike 40 do 60 posto infekcija uzrokovanih HPV-om se spontano eliminira, a to se posebno odnosi na mlade i zdrave ljude, dok se kod 20 posto se razvije u perzistentnu infekciju od kojim manji postotak može prijeći u karcinom. Perzistentna infekcija zahtjeva veću pozornost, ali svaki virus ne znači nužno ni pojavu bolesti.

Liječnici prije svega preporučuju apstinenciju od seksualnih odnosa te korištenje kondoma, a tu su i cjepiva koja mogu spriječiti infekcije i bolesti uzrokovane virusom.

Sve spolno aktivne osobe su u rizičnoj skupini, a ovo su najčešći faktori rizika:

 • Broj seksualnih partnera
 • Godine
 • Slab imunološki sustav
 • Oštećena koža
 • Ostale komplikacije

Kako se pripremiti na pregled kod liječnika

Ne postavljajte si dijagnozu sami, već u slučaju sumnje da ste zaraženi HPV virusom, obavezno posjetite liječnika ginekologa, urologa, dermatovenerologa ili stručnjaka za područje na kojem ste primijetili promijene.
Prije susreta s liječnikom, zapišite pitanja na koje vas zanimaju odgovori, a ovo su neka od njih:

 • Koji su mogući uzroci mojih simptoma?
 • Koje pretrage moram obaviti?
 • Kako u budućnosti mogu spriječiti zarazu HPV-om?
 • Postoji li alternativni način liječenja?
 • Postoje li brošure koje mi možete dati?
 • Kada i u kojim uvjetima trebam doći na drugi pregled?

Testiranje i dijagnoza

Liječnik može dijagnosticirati infekciju HPV-om bez određenih testiranja ako su na pacijentu vidljive promijene poput bradavica ili lezija, a tada se ta područja premazuju octenom kiselinom zbog koje zahvaćena područja pobijele te je lakše identificirati slabo vidljive lezije. Papa testom se sam HPV ne može dokazati jer on spada u probirne testove koji otkrivaju samo abnormalne promijene na stanicama. DNA testiranje predstavlja uzimanje brisa koji odlazi na molekularnu dijagnostiku koja se radi PCR metodom, a sve da bi se utvrdilo (ne)postojanje virusne DNA u uzorku tkiva.

Synlab Hrvatska surađuje s velikim brojem ginekoloških poliklinika i specijalističkih ordinacija iz cijele Hrvatske, te u širokoj lepezi mikrobioloških pretraga, a u suradnji s renomiranim institutima radi i dijagnostiku HPV- a real time PCR metodom koja uključuje:

 • visoki rizik (HPV HR)– cjelokupni (grupni)
  Ukoliko je pozitivan, slijedi genotipizacija: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52,56, 58, 59
 • niski rizik (HPV LR) – cjelokupni (grupni)
  Ukoliko je pozitivan, slijedi genotipizacija: 6, 11

Iz Synlaba pozivamo sve pripadnice ljepšeg spola da se naruče na pregled kod svog liječnika – ginekologa, te na taj način aktivno sudjeluju u zaštiti svog zdravlja.

Sve informacije vezane uz laboratorijske pretrage koje se provode u sklopu dijagnostike raka grlića maternice potražite kod specijalista u našim laboratorijima.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo