Što vaginalni mirisi govore o vašem zdravlju - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što vaginalni mirisi govore o vašem zdravlju

Što god vidjeli na reklamama, ginekologinja, Mary Jane Minkin, sa Sveučilišta Yale objašnjava kako svaka vagina mora imati svoj miris.

Vagina ima svoje mikrobiome koji sadrže razne korisne bakterije. Svaka kombinacija bakterija je individualna što znači da kod nekih žena mirisi mogu biti snažniji u usporedbi sa drugim ženama. No, postoje trenuci kada ipak osjetite da miris nije uobičajen ili je štoviše vrlo neugodan.

U slučaju da je neobičan miris popraćen simptomima kao što su svrbež ili česti odlasci na zahod trebali biste posjetiti liječnika, objašnjava ginekologinja

Miris ribe

Najvjerojatniji uzrok ovog mirisa je bakterijska vaginoza, najčešća vaginalna infekcija kod žena u dobi od 15 do 44, ističu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Infekcija nastupa kada se poremeti pH vagine zbog naglog širenja “loših” bakterija, komentira ginekologinja Minkin

Vaginoza sama po sebi nije opasna, ali ipak bi zbog vas bilo dobro da malo uravnotežite kiseline i razinu pH. Provjerite u ljekarnama postoje li pH gelovi koji su napravljeni kako bi izbalansirali pH i ublažili miris. Ako u roku tjedan-dva miris ne prestaje, posjetite liječnika. Možda ipak trebate antibiotike kako biste smirili infekciju ili imate trihomonijazu koja je vrlo lako liječi – također antibioticima.

Miris kvasca

Većina gljivičnih infekcija su bez mirisa, ali uz popratni svrbež možete osjetiti i slabi miris pive ili kvasca. Primijetite li crvenilo ili peckanje oko vagine, ili pak bolove prilikom mokrenja, onda se radi o gljivičnoj infekciji, objašnjava dr. Minkin

Žene s dijabetesom češće osjete te mirise jer se gljivice hrane šećerom, a dijabetičari imau više glukoze u vaginalnom iscjetku. Posjetite liječnika da vam prepiše kreme ili tablete kako biste to ublažili.

Mošusni miris

Nakon jakoga znojenja ili nošenja sintetičkoga donjega rublja pojavljuje se ovaj miris. Uglavnom nestaje odmah nakon tuširanja, a najbolje je da koristite samo vodu ili lagani sapun. Kako biste spriječili miris ubuduće nosite pamučno donje rublje i nemojte dugo sjediti u znojnoj odjeći.

Truli miris

Pripazite na to da vam tampon ili uložak ne stoji više od par sati, a još manje par dana. U slučaju tampona događa se širenje bakterija u malom prostoru, a ne možete li ga izvaditi samo idite liječniku. Uvijek pazite na to da ste sve izvadili jer i najmanji dio može sadržavati bakterije koje dovode toksičnoga šoka.

Metalni miris

Krv (kao krv mentruacije) može promijeniti vaginalni pH pa često osjetite miris bakra ili željeza. Miris inače prestaje jednom kada mjesečnica završi.

Nemojte koristiti gelove za tuširanje s jakim mirisima jer mogu poremetiti pH vagine još više, ističe ginekologinja Minkin

Odgovori na 7 neugodnih pitanja o porodu koja se žene srame pitati

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo