Zdravlje

Zdravlje

Test na trudnoću je negativan, ali ipak mislite da ste trudni? Evo zašto se to događa i kako se test ispravno radi

Lažno negativan test se može dogoditi ako ga ne napravite odmah ujutro.

Oni su često točni i samo oko 5 posto testova će dati lažno negativan rezultat. Nekoliko je razloga zašto se to događa, možda ste ga napravili prerano ili ste prethodno popili puno vode. Vjerojatnosti da ćete dobiti negativan rezultat su veće u ranijim stadijima trudnoće, odnosno kada menstruacija još uvijek nije izostala. Razina hormona trudnoće raste svakim danom trudnoće.  Najvažnije od svega pratiti upute na testu kako se ovo ne bi dogodilo i vama. No provjerimo zašto se lažno negativan test može dogoditi.

Napravili ste ga prerano

Test za trudnoću upotrebljava se tako da se umoči u urin ili se po štapiću urinira. Prepoznaje trudnoću zbog hormona HCG. Beta HCG (humani korionski gonadotropin) je protein kojeg luči tkivo posteljice, a mnogi ga nazivaju i hormonom trudnoće. 10 dana do dva tjedna nakon ovulacije ga je najbolje napraviti. No sve ovisi o duljini ciklusa, koji je drukčiji za svaku ženu. Uzmimo u obzir da prvi dan menstruacije varira nekoliko dana iz mjeseca u mjesec, od tog dana oduzmite 15 dana i to bi trebao biti dan ovulacije. Ako ga napravite prerano, prije ovog vremena, možete dobiti negativan rezultat, čak i ako ste stvarno trudni.

Rezultat ste pogledali prerano

Vaš test na trudnoću bi trebao imati i upute za korištenje, koliko morate čekati do rezultata i kako ih provjeriti. Obično se radi o par minuta jer je antitijelima u testu potrebno vremena da prepoznaju hCG u urinu i prikažu rezultate. Ako ga provjerite prije tog vremena, možete dobiti lažno negativne rezultate.

Urin je razrijeđen

Kako biste dobili točan test, urin mora imati visoku koncentraciju hCG u sebi, a najviše ga ima rano ujutro. Ako ste pili previše tekućine, urin je razrijeđen pa je najbolje ne piti previše tekućine par sati prije testa.

Simptomi sindroma policističnih jajnika na koje morate obratiti pažnju i javiti se ginekologu

Test je možda star

I to može biti razlog zašto ste dobili negativan nalaz, a trudni ste. Antitijela u testu mogu kroz vrijeme nestati i ostaje ih jako malo da bi se prepoznao hCG. Uvijek zato morate provjeriti datum valjanosti koji se nalazi na testu. Mogu biti i oštećeni, ali to se jako rijetko događa.

Kako napraviti test na trudnoću

Da biste dobili prave i točne rezultate, važno je slijediti upute koje dolaze s testom. Evo nekoliko važnih pravila koja morate slijediti.

  1. Pričekajte da prođe 10 dana od nezaštićenog odnosa
  2. Test napravite odmah ujutro ili barem nekoliko sati nakon zadnjeg mokrenja
  3. Provjerite datum valjanosti na testu
  4. Pročitajte upute i budite sigurni da sve radite kako piše na njima
  5. Pomokrite se na test
  6. Test stavite na ravnu površinu i pričekajte par minuta prije nego pogledate rezultat
  7. Pratite upute kako biste točno interpretirali test
  8. Ako vam rezultat nije jasan, napravite novi test ili se javite liječniku radi pomoći.

Najbolje je testirati iz krvi. Ako vam se kod kuće pokaže pozitivan test, odite liječniku kako biste izvadili krv i potvrdili rezultat. Svi kućni testovi definitivno su dobar način za testiranje, no nakon svakog rezultata trebali biste posjetiti liječnika koji je ipak stručniji.

Zašto menstruacija može kasniti ako niste trudni?

Ako niste sigurni što uzrokuje kašnjenje vaše menstruacije može znači, možda razlog pronađete u nastavku teksta.

1. Stres: I u ovom je slučaju stres često odgovoran za kašnjenje menstruacije jer može uzrokovati hormonalni disbalans te utjecati na rad dijela mozga koji pomaže pri regulaciji ciklusa. Također, stres može utjecati na gubitak kilograma ili nastanak drugih bolesti koje utječu na ciklus.

Može li cjepivo protiv COVID-a uzrokovati promjene u menstrualnom ciklusu?

2. Neprimjereno niska težina: Ovo je još jedan od potencijalnih razloga kašnjenja menstruacije, a osobe koje pate od bulimije i anoreksije mogu često doživjeti izostanak menstruacije.

3. Pretilost: Baš kao i u prošlom slučaju, višak tjelesne mase može uzrokovati probleme s ciklusom, poput kašnjenja menstruacije.

4. Policistični jajnici: Bit sindroma policističnih jajnika je da nema ovulacije i da su zato menstrualni ciklusi neredoviti.

5. Hormonalna terapija: Iako je hormonalan terapija ponekad idealna za regulaciju ciklusa, sam početak ili prestanak uzimanja terapije može utjecati na ovulaciju jer sadrže hormone progesteron i estrogen. Ponekad je potrebno i do 6 mjeseci da se ciklus ustabili.

6. Kronične bolesti: Neka oboljenja, poput celijakije ili dijabetesa također mogu utjecati na iregularne cikluse ako se ne drže pod kontrolom.

7. Problemi sa štitnjačom: Lijekovi na bazi hormona, poput onih za štitnjaču, steroida ili antipsihotika mogu utjecati na menstrualni ciklus. Problemi sa štitnjačom čest su uzrok problema jer se radi o organu koji regulira metabolizam.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo