Zdravlje

Zdravlje

Treba li dojiti dijete starije od 3 godine? Razbijamo najčešće mitove o dojenju

Shutterstock

Prema zadnjim podatcima iz 2013. godine u Hrvatskoj oko 70 % majki isključivo doji svoju djecu do drugog mjeseca života, u razdoblju od trećeg do petog mjeseca života taj postotak pada na 58,2 %, a nakon navršenih šest mjeseci života isključivo dojenje prisutno je kod 19 % dojenčadi.

U povodu nadolazećeg Međunarodnog dana obitelji, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Ured za demografiju predstavili su najnovije aktivnosti u sklopu mjera demografske i zdravstvene politike Grada, među njima i Priručnik za dojenje.

Sa željom da se majkama približe sve pozitivne strane dojenja te im se pomogne u savladavanju često zahtjevnog procesa, grupa autora, koju čine prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., prim. mr. sc. Giovana Armano, dr. med. i Irena Gracin, bacc. med. techn. savjetnica za dojenje, pripremila je Priručnik o dojenju koji će biti dostupan roditeljima na trudničkim tečajevima u tiskanom obliku, kao e-priručnik u pdf formatu na web stranici Grada Zagreba www.zagreb.hr/prirucnik-za-dojenje/142251. Na taj način priručnik će biti na raspolaganju i roditeljima u cijeloj Hrvatskoj te regiji, izjavila je Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec., admin. urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, predsjednica Koordinacijskog odbora „Grad Zagreb – prijatelj dojenja“ i urednica Priručnika o dojenju.

Iz Priručnika o dojenju izdvajamo nekoliko najčešćih zabluda o dojenju.

Lana Novota: Instagram mama uz koju ćete se vrlo brzo vratiti u formu

Moram li prekinuti dojiti ako ostanem trudna tijekom dojenja? Nije nužno prekinuti dojenje. Ponekad se dojenje nastavlja tijekom trudnoće, a potom i nakon poroda pa neke mame doje i veće dijete i novu bebu.

Ima li majčino mlijeko za trajanja mjesečnice ili tijekom trudnoće drukčiji okus i kvalitetu? Moguća je promjena ponašanja djeteta na dojci tijekom mjesečnice, no većina djece nastavlja s dojenjem i kada majka ima mjesečnicu. Za vrijeme mjesečnice može se promijeniti okus mlijeka, bradavice mogu postati osjetljivije, a proizvodnja mlijeka nešto manja. Dojenje tijekom mjesečnice sigurno je i za dijete i za majku.

Do kada je potrebno dojiti za idealan razvoj bebe i treba li dijete od dvije ili tri godine i dalje dojiti ako to traži?

Smatra se da treba isključivo dojiti dok dijete ne navrši šest mjeseci, a potom se uvodi nadohrana u obliku kašica. Tada je bebin psihomotorni razvoj zreo za drugačiji način prehrane (može sjediti, niču prvi zubići pa može žvakati, a ne samo sisati i, naravno, zrela je za drugu vrstu prehrane koju ćete uvoditi postupno). Dobro je dojiti što duže, s napomenom da nakon godine dana djetetu samo majčino mlijeko nije dovoljno, ali je dobro i zdravo uz pravilnu nadohranu. Vjerojatno ćete primijetiti da u dobi od godine dana dijete više poseže za sisanjem ne samo zbog prehrane nego u posebnim prigodama, kada se hoće maziti, prije spavanja, kada je tužno ili pod stresom zbog nečega, kada je bolesno ili mu niču zubići. U stvari nema ograničenja što se trajanja dojenja tiče. To je jako individualno, a ovisi o želji djeteta i majke, koja će naći načina kako odvojiti dijete od dojke ako više ne želi dojiti.

Treba li dijete od tri godine i starije stavljati na prsa? Nije nužno da se dijete od tri godine i starije stavlja na prsa, ali ako je na to naučeno, može mu se ponekad ponuditi da sisa.

Djetetu od tri godine majčino mlijeko nije osnovna hrana, osim u specifičnim situacijama, a psihološki je već i u fazi odvajanja koju treba nježno i postupno provoditi.

Zastoj mlijeka – kako ga prepoznati, liječiti i prevenirati?

Mogu li dojiti ako imam silikonske umetke u grudima i šteti li to bebi?

Silikonski implantati sve su češće prisutni kod mama koje doje. Ako su stručno postavljeni i proizvedeni od materijala odobrenih za implantaciju u plastičnoj kirurgiji, nema nikakve zapreke da mame doje. O tome se treba posavjetovati s operaterom kirurgom koji je implantate postavljao. Danas se nastoji implantate postaviti tako da se održi funkcija dojki.

Mogu li zatrudnjeti ako dojim?

Nekada se mislilo da majka koja doji ne može zatrudnjeti, ali danas je jasno da dojenje nije kontracepcija. Pojava mjesečnice nije nužno signal da je majka plodna jer može (ne samo teoretski) zatrudnjeti i žena koja nije dobila mjesečnicu tijekom dojenja.

Ginekolog otkriva kako prepoznati prve znakove trudnoće

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock, Marko Prpić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo