Zdravlje

Zdravlje

Ulošci, tamponi ili menstrualne čašice – što je najbolji izbor za ljeto?

Foto: Shutterstock

Ljetne aktivnosti često uključuju višesatni boravak van kuće, a nerijetko i kupanje u moru, bazenu, jezeru ili rijeci. Ako baš za vrijeme ljetovanja očekujete menstruaciju, kako se odlučiti na korištenje tampona, uloška ili menstrualne čašice?

Mnoge žene tijekom ljeta​ ​prednost daju tamponu jer je smješten u rodnici gdje upija menstrualnu krv, te pruža osjećaj suhoće I čistoće vanjskog spolovila, bez neugodnog mirisa. Za vrijeme tuširanja, kupanja u bazenima, moru i sl. moguće je korištenje tampona, ali se preporuča zamjena istih nakon spomenutih aktivnosti zbog oslabljene moći upijanja.

Preporuka je mijenjati ih svaka četiri sata, ukoliko krvarenje nije obilno i ako se ne kupate.

Predugo ostavljeni tampon u rodnici predstavlja pogodan medij za razmnožavanje bakterija, tj razvoj infekcije rodnice.

“U najgorem slučaju može se razviti i toksični šok kojeg uzrokuje bakterija zlatni stafilokok, stanovnik u našem organizmu. On otpušta svoje toksine koji prodiru u krvotok. U početku se javljaju povišena tjelesna temperatura, praćena zimicom i tresavicom, uz mogućnost nastanka sepse. S obzirom da su na tržištu tamponi s manjim apsorpcijskim kapacitetom nego ranije, i stanja toksičnog šoka su vrlo rijetka.”, napisala je za portal Ordinacija.hr Nataša Mihelčić Labura, dr. med. Specijalist ginekologije i porodništva.

Znate li što je prirodna kontracepcija i kako se provodi?

Menstrualna čašica 

Za neke žene niti tampon nije dostatna zaštita pa radije odabiru menstrualnu čašicu. Ono što o ča​šici sigurno znamo jest da se u rodnicu stavlja poput tampona te skuplja menstrualnu tekućinu do 12 sati. Govori se da je jako udobna, ne propušta te nema neugodnih mirisa. Trebala bi biti idealan odabir za ljeto, kupanje i bijele kratke haljinice.

Za mišljenje smo upitali mr. sci. Darka Husara, dr. med., spec. ginekologije i porodništva:

“Ginekološka struka nema ništa posebno kazati na temu menstrualnih čašica. Kada kažem da nema ništa posebno kazati to znači ništa ni pozitivno niti negativno. Menstrualna čašica je u posljednjih godinu, dvije nešto što je jako ”in”  pogotovo u ”ženskim” razgovorima i na forumima no mišljenja sam da se samo radi o dobroj reklami i marketingu (za današnje generacije ukoliko je nešto dovoljni prisutno na društvenim mrežama i ima dovoljno ”lajkova” to je dobro). ” napominje liječnik te smatra kako je zapravo sve stvar ukusa, shvaćanja ili mentaliteta pa tako ima žena kojima je menstrualna čašica vrlo zgodno i praktično  sredstvo, a ima žena kojima je to sve ”jako bljak”.

“Meni osobno bi menstrualna čašica koju morate prati i čistiti bila pomalo nezgrapno sredstvo u komparaciji sa jednokratnim ulošcima ili tamponima. ” dr. Darko Husar

“Svaki model uložaka, tampona ili menstrualnilh čašica bi imao svojih zagovornika ali i protivnika. I vjerojatno bi svatko ima pravo na svoj način. Stoga je dobro imati sve mogućnosti na izbor, pa će svatko odabrati što mu je po volji. No, nisam mišljenja da će menstrualna čašica ikada postati najmasovnije sredstvo za sakupljanje menstrualnog sadržaja.” zaključio je dr. Husar

14 važnih pitanja koja se sramite postaviti ginekologu

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo