Zdravlje

Zdravlje

Ureaplasma urealyticum – spolno prenosiva parazitska bakterija

Ureaplasma urealyticum je spolno prenosiva parazitska bakterija. Odlikuje se velikom antigenskom raznolikošću uz mnoštvo serotipova, što uspostavljanje trajnog imuniteta čini praktično nemogućim.

Zbog toga su ponovljene infekcije vrlo česta pojava. Naseljavanje genitalnog trakta ureaplazmom počinje obično nakon puberteta, i sasvim je ovisno o seksualnoj aktivnosti. 
Dvojbeno je do koje mjere je Ureaplazma “normalni stanovnik” vaginalne flore, a kad je ona “uzročnik” bolesti. Naime u brisu cerviksa njena količina 10/4 se smatra infekcijom, a manje količine su “kolonizacija”.

Ove bakterije mogu se naći na vlažnim površinama (npr. ručnicima), u bazenima, saunama, salonima za masažu i drugim nečistim predmetima za intimnu uporabu, ali se infekcija stječe gotovo isključivo spolnim putem.

Dosta imunologa u setu pretraga koje traže pri obradi autoimunih bolesti traže i briseve na klamidiju ili ureaplazmiu, iako je još dvojbena i nejasna njena uloga u nastanku tih bolesti.
Ureaplazmom se inficiraju oba spola, a liječenju različito pristupaju ginekolozi  urolozi, imunolozi i drugi.

Jedan spontani pobačaj ne utječe na trenutnu trudnoću, ali stres to čini

Smatra se da Ureaplasma urealyticum češće izaziva probleme u muškoj populaciji, za razliku od srodne Mycoplasme hominis koja je češće patogena za žene. Postojanje infekcije urogenitalnog sustava kod inače zdravih osoba oba spola, nalazi se kod čak 75% spolno aktivnih osoba.

Simptomi

Najčešće se radi o asimptomatskoj infekciji, dok kod(manji postotak ) simptomatskih osoba klinička slika varira. Od simptoma su najčešći zdjelična bol, oskudno krvarenje između menstruacija, simptomi infekcije genitalnog trakta kao svrbež, peckanje, iscjedak. Od općih simptoma mogu se naći kronična upala grla, bubrežni kamenci, crvene oči i osjetljivost na svjetlo, glavobolje, artritis, astma, bol u trbuhu, krvava stolica, proljev. Infekcija ureaplazmom također može uzrokovati nespecifični upalu mokraćne cijevi u oba spola. 

Saznajte zašto vam izostaje mjesečnica (ako uzrok nije trudnoća)

Dijagnoza se postavlja na osnovu izolacije uzročnika iz brisa vrata maternice, rodnice i/ili uretre u odgovarajućim kulturama ili detekcijom antitijela (serološka dijagnostika). 

Liječenje

Ginekolozi različito pristupaju liječenju ove infekcije/kolonizacije.

Pristup ovisi o:

1. količini bakterije,
2. simptomima, 
3. ostalim prisutnim uzročnicima,
4. nalazu PAPA testa
5. je li žena trudnica, žena koja uskoro planira trudnoću ili ne planira trunoću.

Načelno, ako žena nema subjektivnih smetnji, ako nije u pitanju trudnoća ili planiranje trudnoće, odnosno liječenje neplodnosti, te ako nema nekih drugih razloga (npr. traganje za trigerom neke autoimune bolesti i drugo) Ureaplasmu u. i nije potrebno liječiti. 

U liječenju Ureaplazme u. koriste se antibiotici iz skupine tetraciklina ili makrolida. Liječenje nažalost nije uvijek uspješno. Infekcija,pogotovo kod trudnica može biti jako dugotrajna i otporna na lijekove.

Iz iskustva – česti su slučajevi spontanog izlječenja nakon poroda. A tijekom trudnoće su korišteni svi raspoloživi lijekovi. Liječiti ureaplazmu tijekom trudnoće ili ne, ovisi od stava pojedinog ginekologa i njegovog iskustva

Na žalost nemamo nikakve protokole, nego se u praksi oslanjamo na pacijentove smetnje i trenutno stanje trudnoće.I pored liječenja, neželjeni događaji nisu izuzetak
Osim klasičnih antibiotika, od velike su pomoći probiotici, u obliku vaginaleta ili tableta, a jako je važno i korištenje kondoma, ili apsolutno apstiniranje od odnosa.

Posljedice neliječene upale

Osim urogenitalnih bolesti koje uzrokuju, među kojima su česte tzv. nespecifične  upale mokraćne cijevi u muškaraca, te upale vrata maternice i upalne bolesti male zdjelice u žena, sve je evidentnija njihova povezanost s nastankom neplodnosti, patoloških trudnoća, upala plodovih ovoja, prijevremenih porođaja i pobačaja, u žena i muškaraca koji imaju problema s neplodnošću, ali može uzrokovati infekcije genitalnog trakta u oba spola. Sve se češće dijagnosticiraju i kao uzročnici sistemskih bolesti u trudnica, rodilja, djece i imunosuprimiranih osoba..

Prevencija

Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran način kako da izbjegne ovu vrstu spolno prenosive bolesti. Sve što narušava pH vagine i bakterijsku ravnotežu vagine može dovesti do infekcije. Vaginalnu sluznicu treba održavati zdravom uz siguran i zaštićeni spolni odnos (s kondomom).

AFoto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo