Zdravlje

Zdravlje

Valunzi povezani s povišenim kolesterolom

Prethodna su istraživanja povezala valunge s povećanim rizikom od bolesti srca, a sada američki stručnjaci tvrde kako postoji veza između ovog simptoma menopauze i povišene razine kolesterola.

Napadaji vrućine ili valunzi simptom su menopauze u mogu u velikoj mjeri utjecati na (ne)kvalitetu života žena. Iznenadni osjećaji rastuće vrućine su često udruženi s neugodnim znojenjem. Ono može biti toliko obilno da žene moraju promijeniti odjeću. Osim što izazivaju nelagodu, valunzi mogu ozbiljno štetiti kvaliteti sna.

Mršavljenje ublažava valunge

Stručnjaci Sveučilišta Pittsburgh su pratili više od 3000 žena starih između 42 i 52 godine kroz razdoblje od sedam godina kada su bile u menopauzi. Nakon što su uzeli u obzir i druge faktore rizika za srčane bolesti ustanovili su kako valunzi i u nešto manjoj mjeri noćno znojenje mogu biti znak povišene razine kolesterola u budućnosti. Što su ispitanice imale više naleta vrućeg zraka to je njihov loš kolesterol bio viši (LDL), ali je također i razina dobrog kolesterola (HDL-a) bila viša.

Smatralo se da žene koje su imale valunge šest ili više dana tijekom dva tjedna imaju puno naleta vrućeg zraka.

S obzirom da je povišena radina LDL-a bitni faktor rizika za srčani ili moždani udar, a HDL je pak povezan sa sniženim rizikom, značaj ovog otkrića je ponešto mutan, smatraju istraživači. “Mislim da nas valunzi i noćno znojenje nešto govore o krvožilnom riziku žena i njihovom zdravlju, no također je vjerojatno da je ova poruka prilično složena”, otkrila je Rebecca Thurston, voditeljica studije.

U jedno su sigurni, a to je da je menopauza povezana s promjenama u riziku od bolesti srca. “To je vrijeme kada je bitno posjetiti liječnika kako bi vam mogao procijeniti rizik od krvožilnih bolesti”, zaključila je Thurston.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo