Zdravlje

Zdravlje

Vježbanje tijekom trudnoće za normalu težinu bebe

Osim što buduće mame održava zdravima, redovito vježbanje tijekom trudnoće pomaže u prevenciji prevelike težine novorođenčeta, potvrdila je nova studija.

Norveški su znanstvenici otkrili da žene koje redovito vježbaju u drugom i trećem tromjesečju i to tijekom prve trudnoće imaju 28 posto manje šanse da rode pretešku bebu.

“Žene, u većini slučajeva, prihvate zdravije životne navike prije i za vijeme trudnoće. Ovo istraživanje sugerira da dodavanje vježbanja tom popisu može biti poput dodavanja šlaga na tortu,” rekao je dr. Robert Welch, istraživač iz američkog Michigana.

Trudnica vježbaPoznata pod medicinskim pojmom “fetalna makrosomia” visoka porođajna težina djeteta predstavlja rizik i za mamu i za bebu. Ako dijete teži više od 4 kilograma, povećava se rizik od problema tijekom poroda. Moguće komplikacije su carski rez, postporođajno krvarenje i niska ocjena prema Agpar testu (ocjena vitalnosti novorođenčeta). Visoka porođajna težina bebe povezuje se s povećanim rizikom od pretilosti u kasnijoj životnoj dobi, tvrde stručnjaci.

Istraživanje je potvrdilo da je broj “preteških” beba u porastu, jer jer se smanjuje broj žena koje vježbaju tijekom trudnoće. Ispitanice koje su sudjelovale u istraživanju, a do sada nisu bile trudne – vježbale su najmanje tri puta tjedno. Zbog fizičke su aktivnosti imale 28 posto smanjeni rizik od rođenja bebe s prevelikom porođajnom težinom.

Kod žena koje su prije ove trudnoće već rodile, efekt vježbanja nije bio u većini slučajeva djelotvoran. Period u kojem su plesale ili sudjelovale u aerobnim vježbama niskog učinka, bio je obilježen smanjenom vjerojatnošću od rađanja djeteta prevelike porođajne težine. Međutim, kada su plivale ili trenirale u fitness centru, djelotvornost nije bila izražena.

Bez obzira na rezultate, vježbanje bi trebalo poticati kod svih dovoljno zdravih trudnica. Fizičku aktivnost ne bi trebalo odbaciti samo zbog “drugog stanja”.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo