Zdravlje

Zdravlje

Žene koje rode kasnije žive dulje!

Žene koje su svoje najmlađe dijete rodile nakon 33. godine, imaju dvostruke šanse da će doživjeti 95 godina, u usporedbi s onima koje su najmlađe dijete rodile do 29. godine, smatraju stručnjaci.

Na Medicinskom fakultetu u Bostonu provedena je studija čiji rezultati donose dobre vijesti za žene koje planiraju trudnoću nakon 30. godine života – žene koje mogu prirodnim putem ostati trudne nakon 33. godine, imaju veće šanse da će doživjeti duboku starost.

“Ovo ne znači da bi žene trebale rađati kasno kako bi si produžile životni vijek, nego se radi o tome da mogućnost začeća u kasnijoj dobi upućuje na to da ženin reproduktivni sustav stari polako što se može povezati i s ostatkom njenog tijela”, izjavio je Thomas Perls, profesor medicine i ko-autor studije, za časopis “Menopause” te napominje da biološki satovi nekih žena jednostavno rade usporeno.

Proučavajući podatke jedne studije, Pearls i njegove kolege su zaključili da 462 žene koje su posljednji put rodile nakon 33. godine imaju dva puta veće šanse da dožive više od 95 godina u usporedbi s onima koje su posljednje dijete rodile do 29. godine.

Sumnja se da djelomičan utjecaj imaju i genetske predispozicije koje mogu usporiti starenje i smanjiti rizik za bolesti koje najčešće pogađaju starije ljude.

Sve je, naravno, stvar genetike. Naime, ako rodite zdravo dijete nešto kasnije u životu vrlo je vjerojatno da će to i vaša kćer moći učiniti.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo