Zdravlje

Zdravlje

Ženski alkoholizam opasniji je od muškoga, a Anne Hathaway to je naučila na najgori način

JStone / Shutterstock.com

Gostujući u emisiji “The Ellen DeGeneres Show” glumica Anne Hathaway priznala je kako ima problem s alkoholom te je odlučila reći “ne” tom poroku.

Na to ju je nagnao njezin 3-godišnji sin Jonathan kojemu želi biti uzorna majka. Naime, ova glumica, inače i velika humanitarka te UN-ova ambasadorica, javno je priznala kako joj se nerijetko događalo da ujutro ne može otvoriti oči zbog kapljice više koju je konzumirala večer prije, pa ne želi da je Jonathan gleda u takvom stanju.

Jennifer Aniston ima 50 godina i izgleda bolje nego ikad! Evo što savjetuje svim ženama

Puno sam pila. Iako se nikada nije dogodilo da zbog alkohola nisam mogla odraditi neki posao, niti sam pijana dolazila na snimanja, pila sam gotovo svaki dan. Presudno je bilo jedno mamurno jutro kad sam vozila sina u vrtić. To je bila kap koja je prelila čašu. Ne volim se takvu, a još manje želim da me vlastito dijete gleda u takvom stanju, priznala je glumica i na svojem primjeru potvrdila kako je tanka granica između onoga kako većina ljudi doživljava alkohol i nastalih problema.

Naime, alkohol je uvučen u sve pore društva, pa je i visoko razvijena tolerancija prema njemu. Pije se u društvu, tijekom izlaska, svaka svečana prigoda mora se primjereno “zaliti”, alkohol je odličan “anksiolitik” i “analgetik” i, dakako, univerzalan lijek (čuli ste sigurno da je dobro popiti malo rakije kad vas boli želudac?!). Sve je to u određenoj mjeri prodonijelo tome da je alkoholizam postao velik društveni problem.

Kako vitku liniju održava Jelena Lešić? “Jedem jako puno i često, ali imam brz metabolizam”

Nekada se mislilo kako je alkoholizam isključivo muški problem, no danas znamo da je sve više žena “solo drinkera” koje piju unutar svoja četiri zida, daleko od očiju javnosti. Žene imaju iste navike konzumiranja alkohola kao i muškarci: one piju u društvu, nakon posla, u večernjem izlasku, zbog briga i stresa, zato što je to “simpatično” ili društveno poželjno ponašanje, radi veselja, uz jelo… No posljedice prečestog konzumiranja alkohola kod žena su izraženije nego kod muškaraca. Zbog toga je, uvjetno rečeno, za njih alkohol opasniji.

Sve što morate znati o ovom problemu čitajte u novom broju magazina Ordinacija.hr, u prodaji u subotu 23. veljače.

Volite li “Pedeset nijansi sive” ovih 5 romana ćete obožavati!

D. P./magazin Ordinacija.hr

Foto: JStone / Shutterstock.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo