Zdravlje

Zdravlje

Želite bolje rezultate vježbanja? Jedite lisnato povrće, sezam, avokado…

Shutterstock

Nakon zimskih mjeseci, koji su već daleko iza nas, u kojima smo uvijek bili malo usporeniji iz razloga što smo se manje kretali na otvorenom, obilnije se hranili u vrijeme blagdana te ranije odlazili u svoje domove zbog kraćih dana i dužih noći, organizam se u ovo doba godine ponovo aktivira.

Prvi proljetni dani već su daleko iza nas te naš organizam svakim danom postaje sve aktivniji i ubrzaniji.

Sa sve toplijim danima sve se više okrećemo aktivnostima na otvorenom

Biciklizam, planinarenje, trčanje i ostale sportske aktivnosti postaju dio naše svakodnevice. Za normalno funkcioniranje našeg organizma nužni su vitamini i minerali, a ukoliko ste vrlo aktivni te redovito vježbate potrebno vam je puno više mikronutrijenata nego prosječnim osobama. Vitamini i minerali potrebni su našem tijelu prije, tijekom i nakon tjelovježbe, a neki mikronutrijenti posebno su važni za postizanje rezultata, održavanje zdravlja te učinkovitu obnovu organizma nakon vježbanja. Stoga, navedimo neke od njih koji su naš neizostavan suputnik u ovim lijepim proljetnim danima.

Dovoljan unos vitamina i minerala je važan jer ih ljudsko tijelo nemože sintetizirati, a neophodni su za odvijanje svih metaboličkih procesa u organizmu.

Životno važan mineral koji sudjeluje u brojnim biokemijskim procesima u tijelu, koji je odgovoran za pravilno funkcioniranje kardiovaskularnog i neuromuskularnog sustava, koji sudjeluje u metabolizmu energije i sintezi proteina te na taj način pridonosi uspješnijim rezultatima prilikom tjelovježbe je, pogađate, magnezij! Kako se magnezij gubi pojačanim znojenjem važno ga je pravilnom prehranom redovito unositi u organizam. Magnezij regulira razinu kalcija u organizmu koji je neophodan u mišićnoj kontrakciji te na taj način opušta mišiće i pomaže pri njihovom oporavku.

Najbolji izvori magnezija

Na prvom mjestu to su zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, sezam, banane, zob, mahunarke i avokado. Osim magnezija važno je spomenuti željezo i cink. Željezo je sastavni dio hemoglobina te sudjeluje u transportu kisika do svih stanica u organizmu što je prilikom tjelovježbe od izuzetne važnosti.

Oporavak mišića je ubrzan ako su mišići pravovremeno opskrbljeni s dovoljnom količinom kisika. Unos željeza je izuzetno važan za žene sportašice koje menstrualnim ciklusima gube izvjesne količine ovog minerala i sklonije su nedostaku željeza, točnije anemiji.

Anemija može uzrokovati malaksalost, umor, vrtoglavice te rezultirati lošijom sportskom izvedbom. Najbolji izvori željeza su oni životinjskog podrijetla, npr. crveno juneće nemasno meso, a od biljnih izvora najbolji su leća, cikla i indijski oraščići. Cink je sastavni dio enzima i proteina te sudjeluje u svim fazama rasta, izgradnje i oporavka mišića. Također djeluje protuupalno te je odgovoran za zacjeljivanje tkiva i uključen je u sve faze rasta, što je posebno važno za adolescente koji se bave tjelovježbom te imaju povećane potrebe za njime. Pri intenzivnom vježbanju cink se gubi te ga je potrebno svakodnevno unositi putem hrane. Najbolji izvori cinka su morski plodovi, crveno meso, meso peradi te orašasti plodovi. Osim navedenih minerala važno je u ovom kontekstu spomenuti i vitamine B skupine. Njihov dostatan unos osigurava proizvodnju dovoljne količine energije te potpomaže izgradnju i oporavak mišićnog tkiva. Osim toga, vitamini B skupine sudjeluju u proizvodnji crvenih krvnih stanica koje donose kisik do mišićnog tkiva. Najbolji izvori su jetrica, plava riba, crveno meso i morski plodovi.

Ako vas muče glavobolje i migrene, magnezij bi mogao pomoći…

Teško je naglasiti ili zaključiti koji je mineral bitniji od kojega jer svi oni imaju neke svoje specifične uloge zbog kojih su neophodni našem organizmu. Možemo istaknuti magnezij kao njihovog “vođu”, životno važan mineral koji u organizmu sudjeluje u više od 300 različitih biokemijskih procesa. Većina namirnica bogatih mineralima koje možemo pronaći na policama dućana, zbog suvremenog načina uzgoja, skladištenja i smrzavanja, izgubi na mineralnoj vrijednosti. Takav je slučaj i sa namirnicama bogatim magnezijem čijom preradom se gubi velika količina magnezija, naročito kuhanjem, prženjem te mljevenjem. Zbog toga sve se češće preporuča nadopuna svakodnevne prehrane pripravcima magnezija. Naime magnezij na tržištu dolazi u više različitih oblika od kojih bi svakako istaknuli magnezij klorid čija je prednost mogućnost primjene oralnim i transdermalnim putem, zahvaljujući njegovoj lakoj topljivosti u vodi. Za oralnu upotrebu dovoljno je staviti tridesetak grama magnezij klorida u jednu litru prokuhane i ohlađene vode te piti dva do tri puta dnevno u malim gutljajima. Oralnim unošenjem magnezij klorida može doći do prolaznog proljeva te se tada preporučuje prijelaz na transdermalnu upotrebu. Otopina za primjenu na koži se priprema miješanjem sa prethodno prokuhanom vodom u omjeru 1:1.

Vitamin C – preventiva i terapija kod proljetnih alergija

Stoga, u proljetnim danima koji su pred nama, naša preporuka je svakako magnezijev klorid, sve popularniji među sportašima kao otopina za vanjsku primjenu nakon intenzivnih fizičkih aktivnosti i iscrpljujućih treninga.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo