5 najboljih destinacija za doček Nove godine

prag

Svake godine muku mučite s odredištem dočeka Nove godine i svake se godine uvjeravate kako ćete baš sljedeće ići van lijepe naše. Vrijeme je da to i učinite! Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo top pet tradicionalnih europskih destinacija.

1. Beč

bečGlavni grad Austrije tradicionalno je najpopularniji izbor u ovo blagdansko vrijeme jer nudi jedan od najljepših adventskih sajmova u Europi, Christkindlmarkta. Trg ispred Gradske vijećnice okićen je tisućama lampica svakog Božića, a iz svakog kuta vas mami miris kuhanog vina ili specijalnih kobasica. Prošećite se popularnom šoping destinacijom Kärntner Straße, posjetite veličanstvenu katedralu sv. Stjepana i ugrijte se u jednoj od mnogih kavana i slastičarnica dužem poznatog Ringa, ulice koja kao prsten okružuje središte grada. Od ostalih obveznih turističkih atrakcija, u gradu na Dunavu vas očekuju dvorci Schoenbrunn, Hofburg i Belvedere, zabavni park Prater ili poznatu šarenu kuća Friedricshsa Hundertwassera bez ijedne ravne crte.

2. Budimpešta

BudimpeštaGlavni grad Mađarske dijeli se na dva dijela: stari i prošlošću išarani Budim, te noviju Peštu s lijeve strane Dunava. Karakteriziraju ju široke avenije, lijepi parkovi, stara zdanja s obje strane rijeke i skladna mješavina arhitektonskih stilova. S pravom je Budimpešta dobila nadimak Pariz Istočne Europe.

Prošećite Trgom heroja ili avenijom Andrassy, najpoznatijom ulicom grada okruženom mnoštvom veleposlanstava, restorana i kafića. Katedrala sv. Stjepana, koja nosi ime po prvom vladaru, jedan je od zaštitnih znakova grada, jednako kao i Ribarska utvrda izgrađena 1902. godine u neoromaničkom i neogotičkom stilu ili Citadela, utvrda iz sredine 19. stoljeća. Parlament je najveća građevina na peštanskoj strani grada, a punu ljepotu grada možete doživjeti u noćnoj plovidbi Dunavom.

Mađari će vas ponosno ponuditi finim tokajcem ili gorkim Unikumom, te pozvati da zaplešete uz ciganske glazbu u čardama dok ne odzvoni ponoć.

3. Prag

pragJedna od europskih prijestolnica kulture, Prag, počiva na rijeci Vltavi i ima dobro očuvanu srednjevjekovnu jezgru. Nakon pada željezne zavjese, Zlatni je grad postao jedna od omiljenijih turističkih destinacija. Baš poput Rima, češki se Prag prostire nad devet brežuljaka, a nezaobilazni su njegov astronomski sat Orloj, Stari grad, pitoreskni Karlov most, Zlatna ulica, katedrala sv. Vida ili novo židovsko groblje koje je počivalište Franza Kafke, među ostalima.

Prag ćete sigurno pamtiti po pogled na Hradčane, političko središte grada, i praški dvorac (koji je ujedno i najveći dvorac na svijetu) s Karlovog mosta, ako vas pamet ne ostavi zbog mnogobrojnih pivnica koje se nalaze na svakom kutu. Najpoznatija priča koja veže Hrvatsku i Prag je ona o splitskom nogometnom klubu Hajduku, koji je osnovan 1911. godine u praškoj pivnici Flek. Provjerite gdje točno!

4. Rim

RimVječni grad, Prijestolnica svijeta ili Grad na sedam brežuljaka – sve su to sinonimi za Rim. Grad star preko 2.500 godina bio je središte Rimskog carstva koje je dominiralo europskim kontinentom. Najveći amfiteatar Rimskog carstva, Koloseum, godišnje posjeti četiri milijuna turista, dok središte Svete Stolice Vatikan posjeti 4,2 milijuna ljudi. Nezaobilazni su Forum, Panteon, kršćanske katakombe, Augustov mauzolej, Konstantinov slavoluk s trojnim vratima ili skulptura Usta istine, koju su ovjekovječili Audrey Hepburn i Gregory Peck u filmu "Praznik u Rimu".

Parkovi i zelene površine su izuzetno bitan dio Rima, koji je prvi europski grad po broju parkova. Također je poznat po stotinama fontana. Od klasičnog i sredovjekovnog, do baroknog i neoklasičnog, svi su stilovi zastupljeni na mnogobrojnim piazzama, a svakako morate baciti novčić u fontanu di Trevi, kao jamstvo da ćete se jednog dana vratiti. Grad je također bogat starim egipatskim ili rimskim obeliscima, te mostovima preko rijeke Tiber, kao što su Ponte Cestio, Ponte Milvio ili Ponte Nomentano.

Središte renesansne umjetnosti, dom grandioznih bazilika, trgova, fontana, parkova, muzeja i mostova... ne kažu bez razloga kako svi putevi vode u Rim.

5. Bratislava

BratislavaNa istočnoj obali Dunava nalazi se znamenita povijesna jezgra, a na zapadnoj se smjestio moderni dio grada. Glavni slovački grad obiluje brojnim kulturno povijesnim građevinama koje su većinom smještene u starom dijelu grada.

Ako se možete oduprijeti hladnim vjetrovima, prošećite se do stare Gradske vijećnice, franjevačkog samostana, palače Mirback, Mihaelovog tornja ili drugih znamenitosti kao što su katedrala sv. Martina, palača Palffy ili božićni sajam. Idealno mjesto za parove je park Sad Janka Krala, smješten na južnoj strani rijeke Dunav, između Novog i Starog mosta.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!