Kako njegovati kovrčavu kosu?

kovrcava kosa, lijepa zena, citanje

Žene koje su rođene s ravnom kosom žale što nemaju velike, pune kovrče, dok sretnice koje su rođene s kovrčavom kosom proklinju svoj izgled i žele običnu ravnu kosu. Međutim, kovrčava kosa ne mora nužno značiti problematičan styling.

Kovrčava kosa ima puno volumena i u pravilu nije masna – stoga vlasnice bujnih kovrči ne moraju prati svoju kosu svaki drugi dan kako bi ona izgledala čisto i uredno. S druge strane, kovrčava kosa nikada nije na mjestu i uvijek se širi u svim smjerovima (i gore i dolje i lijevo i desno) ako nije savršeno odrezana. Pozabavite se nekim pravilima njege kovrči i naučite prihvatiti svu njihovu raskošnost (jer mnogi za njome čeznu).

Onih dana kada se čini da je vlaga u zraku stopostotna, zaboravite na peglu za kosu. Potrošit ćete sat vremena ili više na ravnanje svake kovrče, a čim izađete iz kuće – one će se čudesno vratiti u tren oka. Prihvatite svoju kosu, podignite ju s vrata ili svežite u rep ako vam smeta, ali ju nemojte uzaludno ravnati.

Samo po sebi, ravnanje kose ju isušuje, a to za vašu kosu znači još više nekontroliranih vlasi koje nikako ne možete ukrotiti. Ovdje se stvara začarani krug jer suha kosa traži vlagu iz zraka, kutikule se prošire i kosa počne stršati.

Na raspolaganju su vam mnogi kozmetički preparati kako biste natjerali takve zalutale vlasi na poslušnost: regenerator koji se ne ispire, regenerator koji dubinski njeguje ili proizvodi za frizuru koji sadrže silikon. Ovi bi proizvodi trebali biti obvezni u vašoj kupaonici jer su neizbježni za zdravu i njegovanu kovrčavu kosu – ili ju vlaže ili zaštićuju kutikule. Regeneratori obavijaju vlasi posebnim filmom koji ih izolira od statičkog elektriciteta (nastaje češljanjem ili međusobnim trljanjem vlasi).

Formula za poslušne kovrčave vlasi ima četiri dijela:

  • kosu dubinski regenerirajte jednom tjedno
  • nakon šamponiranja nanesite regenerator koji se ne ispire
  • dodajte serum sa silikonom kada manipulirate mokrom kosom
  • navlažite svaku kovrču zasebno.

Morate biti oprezni kada rukujete sušilom za kosu – ono može biti vaš saveznik ili najveći neprijatelj (uz vlagu iz zraka, dakako). Kako biste izbjegli "napuhanu kosu" koja izgleda kao da je natapirana, veći dio kose osušite na zraku i tek tada koristite sušilo s nastavkom koji usmjerava zrak. Dok sušite kosu, stišćite kovrče rukama.

Zaboravite na četku i nabavite češalj. Možda će vam u početku biti teško proći običnim češljem kroz guste kovrče, međutim kada se one raščešljaju, a vi naviknete na čupanje, osjetit ćete razliku. Češljanjem ćete iskoristiti silikonske proizvode na najbolji način koji će prianjati uza svaku vlas.

Najbolje frizure za kovrčavu kosu su one slojevite jer bez slojeva ovakva kosa izgleda kao božićno drvce. Također, kovrče bolje izgledaju ako je vaša kosa duga. Kovrče trebaju dužinu kako bi ih povukla prema dolje, poput utega. U suprotnom će stršati.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!