Kamo za Uskrs?

uskrs-jaja-dijete8

Najveći katolički blagdan kuca na vrata. Jeste li odabrali svoju idealnu destinaciju za Uskrs?

VatikanVatikan

Vatikan je očita destinacija, kada je najveći kršćanski blagdan u pitanju. Bez obzira jeste li vjernik ili ne, prisustvovanje uskršnjoj Svetoj misi na Trgu Sv. Petra, Urbi et orbi, jedinstven je doživljaj. Nakon Sv. mise možete se opustiti uz uskršnji ručak u restoranima u blizini Trga Sv. Petra. A kad ste već blizu Rima, ne propustite razgledati rimske trgove i samu jezgru ovog povijesnog grada.

Amsterdam

Nizozemska je još jedna zanimljiva destinacija koja će vas oduševiti. Osim poznatih vjetrenjača - od ukupno 700 vjetrenjača koje su nekada bile u funciji krajem 18. st., još pet ih radi - možete vidjeti i kako izgleda radionica tradicionalnih klompi.

NizozemskaOno po čemu se Nizozemska ističe je izložba cvijeća. Ako se odlučite na put u ovu zemlju, nikako nemojte propustiti razgledavanje "najljepšeg vrta na svijetu" Keukenhofa, gdje se na površini od 32 hekrata nalazi najbolje i najljepše cvijeće Nizozemske. Izložba cvijeća održava se u periodu cvjetanja tulipana od 18. ožujka do 16. svibnja, pa je vrijeme Uskrsa kao stvoreno za ovu šetnju. Očekuje vas jedinstveno iskustvo i praznik boja za oči!

Krakow

Još niste posjetili Poljsku? Sada je pravo vrijeme.

PoljskaOsim razgledavanja ljepota Krakowa - dvorca Wawel, katedrale Sv. Stanislava i Vaclava, renesansne palače iz 14. st., Trga glavne tržnice, palače Krzysztofory i crkve Sv. Ane, možete vidjeti i kako izgleda poznati rudnik soli Wieliczka, koji je sa svojih 300 km tunela na devet razina dio Unescove svjetske baštine. Ako ste raspoloženi, u uskrsno vrijeme možete posjetit i Wadowice, rodno mjesto Pape Ivana Pavla II.

Mala zanimljivosti iz Poljske: zbog velike nestašice hrane u vrijeme 1. svjetskog rata. od 3. travnja 1915. godine, pa sve do 2008. godine u Krakowu je na snazi bila zabrana bojanja i prodavanja jaja u vrijeme Uskrsa.  Stoga se, ako se zateknete u Poljskoj, više ne morate bojati oštrih kazni.

Bavarski dvorci

Prekrasni dvorci Bavarske vratit će vas u prošlost, a proljeće je idealno godišnje doba za razgledavanje i uživanje u ljepotama pejzaža.

BavarskaTako možete vidjeti kako uživo izgledaju neki od najljepših dvoraca Bavarske, ali i svijeta - Nymphenburg, ljetna rezidencija bavarskih vladara, dvorac Neuschwanstein koji je sagrađen na impozantoj stijeni, te stari dvorac Hohenschwangau u blizini kristalno čistog Alpsee jezera. Tu je i dvorac Linderhof okružen parkom s terasama i paviljonima, a posebnim brodićem možete se odvesti do otoka Herreninsel i razgledati “bavarski Versailles”, kraljevski dvorac Herrenchiemsee.

Dubrovnik

U najljepšem hrvatskom gradu nikada nije dosadno, pa tako ni za Uskrs.

DubrovnikOsim tradicionalnih dubrovačkih ljepota koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, uskrsno razdoblje nudi i posebne programe. Na Veliki Četvrtak Dubrovački simfonijski orkestar održat će korizmeni koncert, a to je samo jedna od zanimljivosti koje Dubrovnik sprema svojim gostima na Uskrs. Posebno se izdvaja Uskrsni sajam koji se otvara u Starome gradu sutra,  27. ožujka. Tako će svi oni koji se zateknu u tom gradu moši probati pomice, pengana jaja, košarice i brojne druge prigodne proizvode.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!