Najbolji začini za očuvanje zdravlja

Zacini

Moćne biljke koje vam predstavljamo redoviti su "stanovnici" skoro svake kuhinje. Osim što poboljšavaju okuh hrane, začini koje vam predstavljamo pozitivno djeluju i na naš organizam.

k1. Kurkuma

Žućkasto narančasti indijski začin sadrži fitokemikaliju poznatiju pod imenom kurkumin. Ovaj pigment može prevenirati Alzheimerovu bolest i dijabetes tipa 2 Kurkuma može spriječiti karcinom gušterače i potaknuti organizam na borbu protiv upale crijeva, bolesti koja pogađa veliki broj svjetske populacije. Spomenuti je začin velika pomoć u boriti protiv raka dojke i karcinoma debelog crijeva.

Najnovije je istraživanje pokazalo da kurkumin može zaustaviti karcinome glave i vrata uzrokovane nikotinom. Pobornici ayurvedske medicine odavno su prepoznali kurkumu kao prirodni antibiotik koji osnažuje probavu i poboljšava crijevnu floru. Osim toga, kurkuma se preporučuje u liječenju i nekih kožnih oboljenja, kao što su psorijaza i atletsko stopalo.

k2. Origano

Studije su pokazale kako ova biljka ima niz antibakterijskih, fungicidnih, antiviralnih i antioksidantnih svojstava, pa se, osim u kuhinji, origano koristi i u medicinske svrhe. Origano je djelotvoran kod akni, artritisa, kancerogenih oboljenja, upalnih stanja i mutacija stanica. Potiče probavu i funkcioniranje jetre i žuči te se uspješno primjenjuje kod akutne i kronične upale sinusa, viroze, gripe i prehlade, ali i kronične glavobolje.

Origano je i jedan od najjačih prirodnih antioksidansa. Primjerice, ima 42 puta više antioksidativne aktivnosti nego jabuke - u odnosu na povrće konzumiranjem origana dobivamo antioksidativnu aktivnost bez kalorija koje unosimo zajedno sa hranom.

k3. Đumbir

Porijeklom iz Azije, đumbir se naveliko koristi u azijskoj, posebice indijskoj kuhinji, te u zapadnoj Africi i zemljama karipskog otočja. Iako se vjeruje kako sadrži analgetska, antipiretska, antibakterijska i svojstva sedativa, brojne su studije potvrdile učinkovitost đumbira u liječenju mučnine uzrokovane kemoterapijom, morskom bolešću, tzv. jutarnje mučnine i proljeva.

Đumbir, kojemu se pripisuju i svojstva umanjivanja grčeva i protuupalne karakteristike, sastoji se od tri glavne aktivne komponente: gingerola, zingerona i shogaola. Iako mehanizam kojim đumbir ublažava mučinu još uvijek nije poznat, stručnjaci pretpostavljaju da se radi o kombinaciji učinaka na pokretljivost probave i protuupalnih svojstava.

k4. Kadulja

Višegodišnja polugrmovita biljka ima antiseptično, baktericidno, fungicidno i protuupalno djelovanje. Kadulja ili žalfija je jedina biljka koja uz lavandu smanjuje izlučivanje znoja, stoga je korisna kod noćnog znojenja, vrućice ili drugih simptoma menopauze. Žene spadaju u grupu njenih najvećih obožavatelja jer također pomaže smiriti menstrualne bolove, grčeve u želucu i urinarne infekcije. Pročišćuje krv, čisti sluz iz dišnih organa i želuca, a osobe koje imaju problema s probavom mogu se okrenuti kadulji, jer će nadutost odmah nestati. Kao prava “temperamentna” mediteranska biljka, ona također pomaže kada vas svlada umor, a zlata vrijedi osobama koje su tek preboljele određenu bolest i trebaju vratiti snagu.

k5. Cimet

Dobra vijest za sve one koji pate od dijabetesa tipa dva! Cimet može doslovno stabilizirati šećer u krvi, time što potiče inzulin na normalan rad. Istraživanje je otkrilo da cimet smanjuje razinu glukoze u krvi čak i do 29 posto. Ovaj začin možete staviti na svježe voće, žitarice ili u jutarnju kavu. Možete ga također dodati i jelima od chillija. Detoksicira, okrepljuje tkiva, ublažuje bolove. Djelotvoran je kod kašlja, poboljšava probavu te potiče znojenje. Cimet ima antioksidativna, antibakterijska, antiupalna i svojstva protiv raka. Uz to, može smanjiti i krvni tlak, kolesterol, pa i količinu tjelesne masnoće. Znanstvenik vjeruje i kako bi cimet mogao pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti jer je u nedavno objavljenoj studiji opisao sposobnost ekstrakta cimeta da inhibira neke od toksičnih nakupina bjelančevina za koje se zna da se pojavljuju u mozgu oboljelih.K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!