Ne vjerujte besmislicama o njezi kose!

Kosa

Treba li često mijenjati šampon? Hoće li moja kosa biti gušća ukoliko često odlazim na šišanje? Pitanja je bezbroj i svi znaju odgovore, no jesu li uvijek točni? Provjerimo zajedno!

kZabluda: Kosa raste brže i postaje gušćom ukoliko se često šiša

Istina: Niti će kratka kosa brže narasti, niti će rijetka kosa postati gušća jer šišanjem ne utječete na korijen vlasi, odgovoran za njen rast.

Zabluda: Prhut je uzrokovana suhim vlasištem

Istina: Upravo suprotno, prhut se pojavljuje na masnom vlasištu. Pojačan rad žlijezda lojnica u adolescentskoj dobi, a kod odraslih izrazito masna koža uzrokuju pojavu prhuti. Najbolji tretman protiv bijelih pahuljica je upotreba šampona protiv prhuti svaki drugi dan, te izbjegavanje sredstava za oblikovanje frizure (krema, gelova, voskova).

Zabluda: Vruće željezo za ravnanje i kovrčanje ne može spaliti kosu

Istina: Pogrešno se misli da zato što ne sadrži kemijske sastojke, vruće željezo ne može ozbiljno oštetiti kosu. Vrućina, jednako kao i kemikalije, spaljuje kosu. Kosa nije otporna na visoke temperature, a od vrućeg ćete je željeza zaštititi jedino tako da ga što rjeđe upotrebljavate.

kZabluda: Tanku kosu ne treba češljati četkom

Istina: I rijetku i tanku kosu, pa čak i toliko rijetku da se vidi tjeme, mora se jednom dnevno iščetkati, kako bi se potakla mikrocirkulacija. Kosa koja tijekom iščešljavanja ispadne i ostane na četki, zapravo su vlasi u posljednjoj fazi rasta, koje su se tako i tako spremale ispasti.

Zabluda: Bojenje kose u trudnoći je opasno

Istina: Apsolutno nije istina da boja na glavi izravno šteti fetusu, naravno ako niste alergični na sastojke boje. Ukoliko, pak, burno reagirate na boju na glavi, ipak je nemojte bojiti u prvom tromjesečju trudnoće.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!